Стратегія уряду до 2030 року: які світові виклики повинні бути враховані

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що уряд найближчим часом представить результати аудиту держави, на основі якого буде підготовлена економічна стратегія до 2030 року. У коментарі «Слово і діло» економіст Володимир Сіденко зазначив, що під час довгострокового планування уряд має врахувати виклики глобального потепління і технологічні досягнення, щоби пристосувати внутрішні ринки до світової економіки.

«Що стосується стратегічних документів – у нас немає програм тривалого розвитку. Проблема не у їхній відсутності, а в тому, що немає стратегічної поведінки тих, хто приймає рішення, як у сфері державного управління, так і бізнесу. Крім того, неспроможність бачити перспективні проблеми, небажання аналізувати сучасні тренди є дуже слабким місцем всієї нашої системи управління», — пояснив експерт.

Сіденко відзначив, що процес підготовки стратегії до 2030 року має проходити із залученням експертного та громадського обговорення.

Кабмін готує результати аудиту державиУряд провів повноцінний аудит держави і протягом двох тижнів зможе оприлюднити його результати.

«Насамперед, мова йде про те, що ми маємо врахувати виклики, які існують: це зміни клімату, які вимагають запровадження серйозної політики адаптації і структурних трансформацій економіки. По-друге, є нова технологічна революція: має бути врахований розвиток засобів комунікації і технологій, досягнення у біотехнологіях, матеріалах. Це також призведе до кардинальної зміни бізнес-моделей, до зникнення або перебудови цілих галузей. Це означає, що одні ринки будуть дуже швидко розвиватися, а інші зникнуть зовсім. Нас можуть чекати дуже серйозні проблеми в процесі адаптації української економіки до світових викликів», — сказав Сіденко.

Сіденко наголосив, що у стратегічному плануванні економічної діяльності держави на перспективу треба враховувати сучасні тренди та загрози нового часу.

«Стосовно аудиту – це мало би бути постійною функцією держави, оскільки контроль є невід’ємною частиною державного управління: як виконуються рішення, як функціонують структурні підрозділи.», — сказав Сіденко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський виступив в Раді зі щорічним зверненням.

Раніше в НБУ розповіли, як пандемія вплинула на банківський сектор України.

Також повідомлялося, що Світовий банк погіршив прогноз падіння економіки України, а в Мінфіні назвали ризики для економіки в 2021 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: