Венедіктова закликала повідомляти про підкуп та інші порушення на виборах

Читать на русском
Генеральний прокурор Ірина Венедіктова закликала українців повідомляти про порушення виборчого процесу - підкуп, подарунки або загрози.
gp.gov.ua

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова закликала українців повідомляти про порушення виборчого процесу. Вона нагадала, що за це передбачена кримінальна відповідальність.

Відповідне звернення Венедіктової оприлюднила пресслужба Офісу генпрокурора у четвер, 22 жовтня.

Вибори та закон: чому провадження стосовно виборчих прав українців рідко доходять до судуПроблеми із розслідуванням порушень виборчих прав виникають переважно на досудовому етапі через те, що поліція залишається під політичним впливом, а реформа – не доведена до кінця, вважає юрист.

«Цієї неділі в країні місцеві вибори - тисячі кандидатів борються за мандати. На жаль, не тільки змістовними програмами, добрими справами, яскравими гаслами або харизмою, а й брудними технологіями і схемами. Не обійшлося і без традиційних «сіток» і «гречкосійства» у всіх його проявах», - сказала генпрокурор.

Вона нагадала, що на сьогоднішній день поліція вже відкрила понад 500 кримінальних проваджень, з яких понад 200 - саме щодо порушення виборчого законодавства.

За словами Венедіктової, порушення виборчого законодавства може істотно впливати на результат виборів.

«Саме тому я закликаю громадян, які стали свідками або жертвами таких правопорушень, повідомляти про них до правоохоронних органів. Якщо на вас чиниться тиск, вам пропонують за голос гроші або подарунки, загрожують або перешкоджають вашому праву обирати або бути обраним, пам'ятайте - так само нечесно ці кандидати будуть діяти і коли отримають заповітні мандати. Ваша заява до Нацполіції, СБУ, ДБР або до найближчої прокуратури може багато чого змінити, як і ваш безцінний голос на виборах», - додала вона.

Нагадаємо, МВС відкрило вже 508 кримінальних проваджень за порушення на місцевих виборах-2020.

При цьому Національна поліція у відповідь на запит «Слово і діло» повідомила, що під час президентської та парламентської виборчих кампаній 2019 року більшість справ було закрито на досудовому етапі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: