Будівництво військово-морських баз: як будуть модернізувати флот

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

Україна побудує дві військово-морські бази для захисту Чорноморського регіону. Про це 20 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський в щорічному посланні до Верховної ради. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов зазначив, що українська влада повинна проводити модернізацію ЗСУ відповідно до стратегії, проте моделі Збройних сил сьогодні немає.

«Тут уже йдеться про те, що це робити треба, якщо ми збираємося захищати наші морські рубежі. Це – крайня необхідність. Але президент трохи обмовився, тому що не згадав про Азовське море. Те, що було раніше заявлено, і це ідея не нова, - створення військово-морських баз в Бердянську і Очакові. Це ідея не вчорашня. Про це йшлося і в попередні роки», – сказав Жданов.

Експерт зазначив, що таке рішення є, хоч і необхідним, але точковим, так як загальної концепції реформування сектора оборони немає.

У Чорне море увійшов ракетний есмінець ВМС СШАРакетний есмінець США USS Porter (DDG 78) пройшов Босфор і вийшов в акваторію Чорного моря, де буде взаємодіяти з чорноморськими країнами-партнерами з метою забезпечення безпеки на морі.

«Це закладка фундаменту під базу військово-морського флоту України. Якщо ми вважаємо себе морською державою і збираємося захищати морські рубежі, то без цих баз ми не зможемо. Нам треба визначитися: або ми будуємо бази і створюємо флот, розміщуємо їх на цих базах, або ми флот не будуємо. Тоді треба заспокоїться», – сказав він.

Жданов зауважив, що також в країні немає моделі Збройних сил, тому рішення про модернізацію приймаються точково.

«На жаль, в промові президента не прозвучало слів про військову реформу, і досі ми «гадаємо на кавовій гущі» тому, що у нас немає військової концепції. Ми не розуміємо, яку армію нам треба мати, щоб відповісти на всі виклики, які стоять перед країною. Немає моделі Збройних сил, відповідно, немає реформи. Тому, у нас окремі пункти, як про ці дві бази, представляються, як щось дуже потужне», – сказав Жданов.

На думку експерта, Україна повинна будувати флот більш стратегічно.

«У нас з флотом є тільки одна проблема – його немає. Ті плавзасоби, які у нас сьогодні є - це катери, які не можуть виходити в море при 1-2 балах, тому що вони перевернуться. Це річкові катери. Корабель «Гетьман Сагайдачний»? Нехай би ще протягнув, тому, що він за віком глибокий пенсіонер, а по ресурсу – кожен раз вдихають в нього життя. Йому більше 50 років. У нас таких три корвета з бойових і це практично плаваючий штаб», – сказав Жданов.

Нагадаємо, президент мав виступити із посланням до ВР у квітні, проте через COVID-19 дату виступу було перенесено.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: