Посилення карантину: чи зможе бізнес пристосуватися до нових обмежень

Читать на русском
В'ячеслав Биковецьекономіст

Глава МОЗ Максим Степанов розповів, що до нових карантинних обмежень буде входити заборона на проведення масових заходів, а також будуть підвищені критерії для визначення епідемічних зон. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт В’ячеслав Биковець зазначив, що приватні підприємці повинні готуватися до чергової хвилі обмежень та враховувати негативні наслідки, які це викличе.

«Бізнес багато втратив, особливо, за два місяці цього карантину. Коли все це починалося, суб’єкти господарської діяльності дуже постраждали. На ринках – те саме. Але попри це ніхто досі не дотримується карантинних правил. Тому, в першу чергу, все залежить від кожної людини. Цифри, які ми бачимо щодня – вони просто лякають. Тому, тільки дотримання вимог може врятувати ситуацію, але все-таки, економіка повинна працювати, люди повинні створювати продукцію, треба, щоб надходили податки, сплачувалися пенсії, треба фінансувати, в кінці кінців, медицину», - сказав Биковець.

До послаблення карантину не готова жодна з областей – МОЗВ Україні 15 жовтня епідситуація з COVID-19 не дозволяє послабити карантин ні в одному з регіонів.

Биковець зауважив, що бізнесу варто налаштуватися на те, що доведеться пережити посилення обмежень. При цьому, він додав, що такі посилення, хоч і матимуть негативні наслідки для економіки, але матимуть сенс для країни, якщо буде забезпечений механізм контролю за дотриманням санітарних правил.

«Мені здається, що треба посилити контроль за дотриманням карантину. Ніхто не дотримується правил, за винятком окремих магазинів. Дуже рідко, коли охоронець робить зауваження і просить надягти маску», - додав експерт.

Економіст зазначив, що повною мірою адаптуватися до карантинних обмежень неможливо й це не вдасться всім категоріям бізнесу.

«Якщо, наприклад, це торгівля одягом чи взуттям, непродовольчими товарами, - ніхто ж не перевезе це до себе на квартиру. А якщо це торгові центри? Тут надзвичайно багато нюансів. Мені здається, що має бути посилення карантину, але за умов, якщо буде забезпечено його дотримання. Якщо ми сьогодні не можемо добитися, щоб люди носили маски та мили руки, то що дасть таке посилення? Ми тільки таким чином угробимо економіку», - сказав експерт.

Нагадаємо, Кабмін продовжив адаптивний карантин до 31 грудня 2020 року і посилив ряд обмежень.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: