Друга хвиля коронавірусу: чи можливі протести через посилення карантину

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

У п'яти регіонах України зараз спостерігається напружена ситуація із заповненістю лікарень пацієнтами з коронавірусом, а загальна кількість інфікованих постійно зростає. Влада розглядає можливість запровадити карантин вихідного дня. Разом з тим, обмеження, пов’язані із першою хвилею COVID-19, спричинили тяжкі насідки, як для підприємців, так і для цілих галузей економіки. У коментарі «Слово і діло» політолог Дмитро Купира зазначив, що незважаючи на антирекорди захворюваності, населення не сприймає серйозно епідеміологічні загрози, але й посилення обмежувальних заходів не викличе хвилі невдоволення.

«На мою думку, посилення карантину чи карантин вихідного дня не стане підставою, щоб люди організувалися у якийсь протест. Звичайно, в нас молоде суспільство, яке формується. Можна сказати – легке на підйом, тому і невдоволення є, але наразі навряд чи це викличе протести. Особливо після того, як ми пережили у березні повний локдаун й на рішення уряду не було подібних реакцій», - сказав Купира.

Експерт додав, що ідея із запровадженням карантину вихідного дня також не викличе обурення поміж громадян.

ЄС відмовиться від загального карантину та закриття кордонівУ Євросоюзі вирішили відмовитися від загального карантину. Замість нього будуть впроваджені правила переміщень, в залежності від рівня пандемії.

«Пропозиція запровадити карантин вихідного дня не викличе обурення, яке могло б спровокувати протести», - додав він.

На думку політолога, сприйняття людьми ризиків, спричинених епідемією – несерйозне, і люди не дотримуються у достатній мірі санітарних правил.

«На сьогодні сприйняття ризиків у суспільстві – несерйозне. Звісно, воно відрізняється від регіону до регіону, від громади до громади, що ми бачимо по кількості випадків. Але в цілому люди несерйозно ставляться до епідеміологічної ситуації. Якщо навіть говорити про Київ, то, на жаль, люди часто легковажать й не дотримуються санітарних правил», - сказав він.

Нагадаємо, МОЗ хоче наростити число тестувань за допомогою приватних лабораторій.

Також 9 жовтня стало відомо, що українці зможуть безкоштовно здавати ПЛР тести на COVID-19 в приватній лабораторії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: