Карантин вихідного дня: як впоратися з другою хвилею COVID-19

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

В Україні розглядають можливість ввести в дію модель карантину вихідного дня для стримування поширення вірусу. У коментарі «Слово і діло» глава БФ «100% життя» Дмитро Шерембей наголосив, що карантин є найбільш ефективним заходом стримування епідемії, однак при працюючих в звичному режимі навчальних закладах, вводити обмеження на період вихідних днів не має сенсу.

«Якщо держава пішла на те, що навчання проходить не онлайн і випустило мільйон дітей в школи і дитячі сади, то немає сенсу говорити про карантин вихідного дня. В одній школі - тисячі дітей, які між собою спілкуються, і ймовірність того, що може бути 1-2 дитини з коронавірусом - висока. Всі ці діти, в кінці-кінців, підуть додому. Вони ж не на вулиці живуть і не в школі. Так ось я думаю, що це було стратегічною помилкою і ніякий карантин вихідного дня не буде ефективним», - сказав Шерембей.

Він додав, що єдиною надією залишається вакцина.

В Україні оновили карантинні зони: Київ знову у «помаранчевій» (доповнено)Держкомісія з питань ТЕБ та НС воновила розподіл регіонів України по карантинних зонах. Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов повідомив, що Київ перейшов до помаранчевої зони.

«Держава повинна докласти максимум зусиль, щоб вакцина для України стала доступною в першій хвилі. Тестування потрібно лібералізувати і зробити більш доступним для людей. Навіть, якщо люди роблять тестування самостійно - це повинно бути максимально просто», - сказав він.

При цьому, на думку Шерембея, карантин може стримувати поширення захворювання, однак при працюючих навчальних закладах це стає неефективним.

«Єдина технологія, яка сьогодні є дієвою - це карантин. Чим менше у людей контактів з людьми, - математично можна розрахувати поширення. У будь-якому випадку, сам карантин не є якимось універсальним вирішенням цієї проблеми. Неготовність системи приймати і супроводжувати хворих людей - плачевна. Тому, що страждають і гинуть люди від захворювання, а людей інфікованих дуже багато», - додав він.

Нагадаємо, раніше глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що в Україні готують тимчасові госпіталі для хворих COVID-19.

При цьому Степанов також заявляв, що Україна зараз не може ввести повний локдаун.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: