ЄС визнає легітимність чинного президента Киргизстану

Читать на русском
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель направив послання президентові Киргизстану Сооронбаю Жеенбекова, в якому висловив визнання його влади в країні.
Фото: 24.kg

Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель направив послання президентові Киргизстану Сооронбаю Жеенбекову, в якому висловив визнання його влади і здатність стабілізувати ситуацію в країні.

Відповідний документ в понеділок, 12 жовтня, був опублікований пресслужбою президента Киргизії.

Протести у Киргизстані: як демонстрації вплинуть на ситуацію у регіоніРосія не зможе використати ці демонстрації у своїх інтересах через сильний влив Китаю у регіоні, вважає експерт.

«Європейський союз (ЄС) визнає президента Киргизької Республіки Сооронбая Жеенбекова єдиним конституційним авторитетом, а також легітимним інститутом в країні. ЄС покладається на його лідерство, а також на те, що стабільність в Киргизстані буде досягнута шляхом мирного діалогу», - сказано в повідомленні.

Разом з тим Євросоюз висловив готовність надати Жеенбекова допомогу в організації повторних виборів.

«ЄС висловив готовність розглянути можливість надання допомоги, в тому числі в проведенні повторних парламентських виборів в Киргизстані. Раніше, в зв'язку з пандемією, було також надано сприяння Киргизстану з боку ЄС», - йдеться в документі.

При цьому Боррель також зазначив «величезний внесок Жеенбекова в двосторонні відносини Киргизстану і Європейського союзу» і підкреслив, що «Європейський союз залишається щирим другом і надійним партнером Киргизстану, якому небайдужа доля парламентської демократії».

Нагадаємо, Киргизстан охопили масові протести після оголошення результатів парламентських виборів.

Президент Киргизстану заявив, що готовий піти у відставку, як тільки ситуація в країні нормалізується. При цьому Жееенбеков своїм указом відправив у відставку уряд країни.

Пізніше повідомлялося, що у Киргизстані обрали нового прем'єр-міністра.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: