Протести у Киргизстані: як демонстрації вплинуть на ситуацію у регіоні

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

На тлі протестів у Киргизії і скасування результатів парламентських виборів спікер Жогорку Кенеша (киргизький парламент) Дастан Джумабеков подав у відставку. Його заяву мають затвердити депутати. У країні призначені нові парламентські вибори. У коментарі для «Слово і діло» політолог Олександр Леонов зазначив, що Росія не зможе використати ці демонстрації у своїх інтересах через сильний влив Китаю у регіоні.

«Революція у Киргизстані спрямована проти проросійської влади, яка, начебто, перемогла на виборах. Народ виступив проти фальсифікацій і звільнив президента, котрий на Росію якраз не орієнтувався. Це ознака того, що вплив Росії у регіонах послаблюється», - сказав Леонов.

Експерт додав, що причинами демонстрацій стали внутрішні політичні конфлікти у Киргизстані.

Протести в Киргизстані: США закликали утриматися від насильстваСША закликали опозиційні політичні сили в Киргизстані утриматися від використання насильства і знайти вихід із ситуації, яка склалася в країні після парламентських виборів, мирним шляхом.

«Зараз важко прогнозувати, як це вплине на інші країни у регіоні, тому що у кожній є свої особливості. У Киргизстані триває транзит влади, в Узбекистані це вже відбулося. Ситуація може стати доволі небезпечною з часом, але поки це виглядає так, що на сусідніх країнах це не позначається. Але Росія свій вплив втрачає», - пояснив експерт.

На думку Леонова, Китай може скористатися протестами у своїх політичних інтересах.

«Очевидно, що позиції Китаю у регіоні є дуже сильними, і він буде потроху використовувати цю ситуацію. Але Китай такого не любить, вони надають перевагу спілкуванню з елітами. Хоча Китай може стати й опорою для нової влади», - сказав Леонов.

Нагадаємо, 5 жовтня місцеві партії Бішкеку проводили мітинги незгоди з результатами парламентських виборів. На акції протесту вийшли кілька тисяч людей, демонстранти намагалися штурмувати парламент і палац президента.

Також стало відомо, що в Киргизстані протягом двох тижнів призначать повторні парламентські вибори.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: