Закон про столицю: які зміни очікують Київ

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт

У фракції «Слуга народу» хочуть, щоб законопроект №2143-3 «Про Київ - столицю України» потрапив до порядку денного сесії Верховної ради ще до місцевих виборів в жовтні. У коментарі «Слово і діло» Віктор Таран пояснив, що законопроект про столицю ухвалювати перед виборами не можна, й окремий документ щодо статусу Києва створить нетипову ситуацію для міста.

«Рада Європи дала чіткі висновки з приводу закону про столицю, де вона сказала, що з одного боку вона вітає певні положення, які є в законі, однак загалом вони вважають, що станом на сьогодні, якщо буде ухвалений цей закон – він створює нетиповий контроль з боку президента за столичним головою», - сказав Таран.

Експерт зауважив, що закон повинен бути більше рамковим.

Закон про столицю: історія одвічного політичного протистоянняЗа кілька тижнів до місцевих виборів парламент може ухвалити новий закон про столицю. Що змінить новий закон, і які шанси на позитивне голосування – вивчав політолог Олександр Радчук.

«Крім того, не рекомендується ухвалювати законопроект напередодні місцевих виборів. Тому, ініціатива загалом правильна, але вона – не на часі», - зазначив експерт.

На думку Тарана, у законопроекті надто деталізовані деякі положення, й через це існує ризик надмірного контролю за обраним керівництвом міста з боку Офісу президента.

«Взагалі, окремий закон про столицю по великому рахунку не потрібний. Тих норм, які є – достатньо. Якщо ми говоримо про великі міста, обласні центри – більш ніде немає, щоб посади були розділені. Тільки в Києві. Й це нетипова ситуація», - пояснив експерт.

Як відомо, законопроект про столицю Рада ухвалила в першому читанні ще в жовтні 2019 року.

Нагадаємо, нардеп від «Слуги народу» Олександр Качура пообіцяв відстоювати свої правки до законопроекту «Про Київ - столицю України» щодо поділу посад мера і глави КМДА. Подати свої правки до цього законопроекту також пообіцяв народний депутат від СН Віталій Безгін.

А в липні цього року народний депутат тієї ж політсили Олександр Дубінський пообіцяв не голосувати за закон про столицю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: