Друга хвиля COVID-19: коли можливе повернення до локдауну

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Міністерство охорони здоров’я України пропонуватиме знову запровадити суворий загальнонаціональний карантин, якщо рівень заповнюваності ліжок для хворих коронавірусом пацієнтів у лікарнях перевищить 60%. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін зазначив, що повернення до жорстких обмежень може відбутися лише після місцевих виборів, але повного локдауну українська економіка не витримає.

«Я думаю, що, як мінімум, до місцевих виборів 25 жовтня, можливо навіть ще плюс два тижні, бо будуть й другі тури в деяких містах, навряд чи слід очікувати жорсткого карантину. По-перше, це вдарить по самій владі. Наприклад, Ізраїль – перша країна світу, яка вдруге повернулася до жорсткого локдауну, але ми бачимо навколо цього протести. Це викликає суспільні невдоволення», - сказав Якубін.

Експерт зазначив, що ключовий фактор в тому, що перед повернення до жорстких обмежень влада не підготувала умови для нормального функціонування процесів.

У МОЗ закликали посилити контроль за дотриманням карантинуКонтролюючі органи повинні пильніше слідкувати до дотриманням карантинних обмежень в Україні, особливо у місцях масового скупчення людей.

«По-друге, тут буде грати фактор конституційності цього рішення. Для уряду це може завершитися відставкою. Люди будуть ставити питання, а що влада зробила для того, щоб підготувати медичну систему до другого локдауну, для того, щоб медична система була здатна впоратися з викликами. Мені здається, що так просто ввести обмеження не вийде. У нас після першого карантину третина підприємств зі сфери послуг просто не повернулися до роботи. Я вже не кажу про реальне й приховане безробіття», - пояснив експерт.

Експерт підсумував, що економіка України не витримає повернення до жорстких обмежень, тому влада не наважиться на такі рішення.

Раніше Максим Степанов повідомив, що в Україні достатньо апаратів ШВЛ.

Також ми писали, що у МОЗ закликали посилити контроль за дотриманням карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: