Ми вам не німці. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Захворювання Дональда Трампа коронавірусім особливим чином висвітило ситуацію з пандемією. Хоча і до нього державні лідери переносили Covid-19, ті ж Борис Джонсон або Жаір Болсонару, але саме хвороба американського президента загострила питання відповідальності політиків.

У рутинних обставинах, політична сфера мало перетинається з повсякденністю громадян. Все якось так-сяк налагоджено і котиться по своїм рейках, люди зайняті своїми справами, які справедливо здаються їм більш близькими, зрозумілими і важливими, ніж далека і малозрозуміла метушня у владі і навколо неї. Але трапляється спільна біда, і тут, хочеш - не хочеш, потрібно переналагодити життя, щоб витрати не виявилися руйнівними для суспільства, постаратися врятувати побільше, втратити поменше. Мимоволі погляди звертаються до керівництва: рятуйте, виводьте на безпечне місце. Адже для цього вам надали відповідні повноваження.

Генсек ООН визнав, що людство провалило випробування пандемієюЛюдство провалило випробування пандемією коронавірусу, число жертв якої наближається до мільйона.

Пандемія виявилася випробуванням, яке витримали далеко не всі лідери. Недосяжну планку задала Ангела Меркель, не в перший раз підтвердила репутацію державного діяча, здатного справлятися з позаштатними викликами. Потрібно лише зауважити, що і працювати пані канцлеру пощастило з німцями, народом, що володіє винятковими організаційними здібностями і неймовірною схильністю до дисципліни. У свою чергу, німцям пощастило мати такого керівника в важкі часи невипадково, а стало результатом їх високих громадянських якостей. При цьому і в Німеччині не обійшлося без демонстрацій протесту проти обмежувальних заходів. Втім, там протест якраз є одним з проявів норми і запорукою відповідальної політики.

Опубліковане у вересні опитування дослідницького центру Pew, яке провели в 14 країнах-партнерах США, показало, що Меркель є для громадян західних країн політиком, що вселяє найбільшу довіру: в середньому 76%. Зовсім не такі погані справи і у Еммануеля Макрона: 64%. Під час епідемії французький президент проявив себе з сильної сторони і відіграв значну частину довіри, в якій йому, здавалося, почали масово відмовляти. А ось Дональд Трамп виявився найменш популярним керівником: 83% громадян провідних країн Заходу відмовляються йому довіряти. І цей результат майже повністю співпав з оцінкою успішності боротьби США з Covid-19: 84% вважають її невдалою. Це при тому, що у власних країнах в середньому 74% опитаних позитивно оцінили зусилля влади, а в середньому по Євросоюзу – 57%.

США як світовий лідер відверто провалили іспит не тільки на глобальне лідерство в умовах загальної біди, але і не впорався з нею у власних національних кордонах, а лідер лідера, президент Трамп, виявився нездатним захистити не тільки громадян, але і себе і свою сім'ю. І це обов'язково позначиться на його перспективах на президентських виборах.

Для керівництва України епідемія викликом не стала. Спочатку добряче перелякавшись і кинувшись копіювати заходи, які робилися в інших країнах, з плином часу політики не тільки не проявили себе як організатори захисту і порятунку людських життів, а й самі повели себе як безвідповідальні громадяни і наплювали на всі запобіжні заходи. Скоро в нас, здається, не залишиться партійних лідерів і представників вищого ешелону влади, що не перехворіли, в повній відповідності з різким зростанням захворюваності в цілому по країні.

Пустивши ситуацію на самоплив, наші діячі, може, і правильно розсудили, що горезвісний «авось» вивезе швидше, ніж їх дії, позбавлені сенсу в очах самих горе-організаторів карантинних заходів, на які все чхали і кашляли. Важко навіть уявити, куди нас заведе колективний «авось» вже до зими, не кажучи про далеку і таку, що не піддається прогнозам, весну. Але якщо Америка не впоралася, то нам і поготів можна розвести руками, безпорадно і навіть ніби радісно: ось така чортівня, що тут поробиш! А німці нам не приклад.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: