Кошти на боротьбу з коронавірусом: які прохання з регіонів відхилив уряд

Читать на русском

У МОЗ повідомляють, що в Україні завантаження ліжок хворими коронавірусом та з підозрою на захворювання перевищило поріг в 50%. Для боротьби із коронавірусом влада в регіонах зверталася до Кабінету міністрів із проханням виділити кошти на закупівлю медобладнання, засобів захисту, антисептиків, доплати для медпрацівників, але всі запити залишилися без відповіді. Ці документи є в розпорядженні організації StateWatch. «Слово і діло» пропонує подивитися, які прохання регіонів відхилив уряд.

Полтавська ОДА зверталась до Кабміну з проханням виділити на боротьбу з коронавірусом в Полтавській області 686 млн 300 грн. З цих коштів на придбання медобладнання планувалося спрямувати 568 млн грн та 118,2 млн грн. – на закупівлю засобів індивідуального захисту.

Харківська ОДА робила запит до уряду на виділення 616,5 млн грн на придбання лікарських засобів (200,5 млн), медобладнання (102,7 млн), засобів індивідуального захисту (95,7 млн) та виплати зарплат (106,3 млн).

Також кошти планували витратити на придбання транспортних засобів – 45 млн грн, антисептиків та дезінфекційних засобів – 40 млн, медичних виробів та розхідних матеріалів – 26 млн грн.

Івано-Франківська ОДА 19 травня 2020 року робила запит на виділення 446,1 млн грн, для придбання рентгенобладнання (284,2 млн грн), апаратів ШВЛ (116 млн грн), іншого обладнання для реанімаційних відділень (27,9 млн грн), доплати до зарплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації COVID-19 (6,9 млн грн. та 11,1 млн грн – за квітень).

Повторний запит Івано-Франківська ОДА робила 29 червня 2020 року на виділення 435 млн грн. Ці кошти мали б спрямувати на придбання рентгенобладнання (284,2 млн грн) апаратів ШВЛ (116 млн грн), іншого обладнання для реанімаційних відділень (27,9 млн грн), доплати до зарплат медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації COVID-19 (6,9 млн грн).

Одеська ОДА зверталася до уряду із проханням виділити на боротьбу із коронавірусом в області 384 млн грн. Ці кошти мали піти на придбання медобладнання (169,6 млн грн), засобів індивідуального захисту (78,7 млн), медикаментів (58,1 млн грн), а також на виплату зарплат та закупівлю продуктів харчування (42 млн), придбання дезінфекторів (19,4 млн), доплати до зарплат соціальним працівникам на період карантину (16,1 млн грн).

Чернівецька ОДА запросила в уряду 204,2 млн грн, з яких на придбання медобладнання планувалося витратити 122,9 млн грн, транспортних засобів – 46 млн, капремонт інфекційного відділення Чернівецької клінічної лікарні – 28,5 млн, облаштування кисневих станцій – 6,8 млн грн.

Черкаська ОДА зверталась до уряду з проханням виділити 50,7 млн грн. Ці кошти мали б розподілити на виплати зарплат та закупівлю продуктів харчування – 14,5 млн грн та на придбання медобладнання, для Черкаської обласної лікарні – 13,1 млн грн, Обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф – 6,2 млн грн, Черкаської міської інфекційної лікарні – 5,3 млн, Уманської міської лікарні – 3,5 млн, Черкаської центральної районної лікарні – 3,4 млн, Золотоніської районної багатопрофільної лікарні – 2,7 млн, Шполянської багатопрофільної лікарні – 2,1 млн грн.

Київська міська держадміністрація зверталася до уряду з проханням виділити на доплати до зарплат працівникам Комунальної аварійно-рятувальної служби «Київська служба порятунку» 3,1 млн грн.

Дніпровська міська рада просила виділити на місто Дніпро 177 млн грн для виплат зарплат працівникам закладів охорони здоров’я.

Виконком Лебединської міськради Сумської області звертався до уряду про виділення 1,2 млн грн, з яких 996 тис. грн передбачалися для забезпечення функціонування закладів середньої освіти в умовах адаптивного карантину та 165 тис грн – на проведення тестування на COVID-19 працівників закладів дошкільної освіти.

Нагадаємо, в Україні на початку квітня було створено Фонд для боротьби з коронавірусом обсягом 66 млрд грн. Станом на 14 серпня понад 19 млрд із нього витратили. Куди планують розподілити решту коштів – дивіться на інфографіці.

Також «Слово і діло» розбиралось, як планують витратити 3 млрд грн, які МОН просить з Фонду боротьби з COVID.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: