В'їзд іноземців: як скасування обмежень позначиться на карантині

Читать на русском
Петро Охотінполіттехнолог

Постанова Кабміну про заборону в'їзду іноземців до України припинила свою дію сьогодні після півночі. Заборона тривала близько місяця та була запроваджена з метою зменшення кількості інфікованих коронавірусом. Водночас політолог Петро Охотін у коментарі «Слово і діло» зазначив, що обмеження пересування не вирішить повною мірою зростання випадків, тому що від цього будуть економічні наслідки, натомість необхідно забезпечити захист для громадян за нинішніх обставин.

«Основна завдання українського уряду – не забороняти й дозволяти в’їзд іноземцям на територію України, а забезпечити, що всередині країни громадяни не мали негативних наслідків від контактів з іноземцями. Тобто проблема вирішується іншим чином. Крім того, необхідно, щоб люди турбувалися про свою індивідуальну безпеку й захищали себе самі», – сказав Охотін.

Водночас політолог зауважив, що повне закриття кордонів неможливе, оскільки це матиме незворотні економічні наслідки.

Правила в'їзду іноземців до України на період карантину знову змінилиКабмін поновив правила в'їзду іноземців до України на період дії карантину. Рішення було ухвалено на засіданні 28 вересня.

Охотін уточнив, що за рахунок обмеження пересування неможливо стримати епідемію й заходи повинні бути спрямовані передусім на захист.

«Закрити повністю країну – це економічно не вигідно, тому що це не вихід й треба було знімати це обмеження», – зауважив експерт.

На його думку, період невизначеності триватиме роками, тому треба бути готовими до повторення таких заходів. До того ж додаткову напругу до пандемію створює й нагнітання ситуації довкола конфліктів.

«Період невизначеності триватиме дуже довго й до цього додаються напруги, які виникають навколо конфліктів», – підсумував Петро Охотін.

Нагадаємо, уряд України з 28 серпня до 28 вересня закрив кордон для в'їзду іноземців. Заходи були запроваджені через ситуацію з коронавірусом.

Пізніше Каюмін також заборонив іноземцям транзитний проїзд.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: