ВАКС повернув САП обвинувальний акт стосовно двох пособників Онищенка

Читать на русском
Антикорупційний суд вирішив, що обвинувальний акт стосовно двох обвинувачених у газовій справі не відповідає вимогам кримінального процесуального закону.
Олександр Онищенко

Вищий антикорупційний суд повернув прокурору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури обвинувальний акт стосовно двох обвинувачених у справі «газових схем», в організації якої обвинувачують колишнього народного депутата Олександра Онищенка.

Таке рішення 7 вересня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Під час підготовчого засідання колегія у складі головуючого Євгена Крука, суддів Інни Білоус та Олексія Кравчука вирішила повернути обвинувальний акт прокурору САП за клопотанням адвоката. Судді вказали, що в обвинувальному акті всупереч положень ст. 9 та ст. 291 КПК України стверджує про вчинення кримінального правопорушення в обвинувальному акті особами із зазначенням їх анкетних даних, яким обвинувачення не висунуто, або висунуто в іншому кримінальному провадженні. Поряд з цим в обвинувальному акті надана оцінка і правова кваліфікація діям осіб, які не мають можливості здійснювати захист власних інтересів в даному провадженні. Тому судді повернули обвинувальний акт прокурору САП.

Не погодившись з таким рішенням, прокурор САП Андрій Перов подав апеляційну скаргу. Проте, його скаргу апеляційна палата ВАКС повернула, оскільки він запізно подав апеляцію – останнім днем на оскарження було 14 вересня, а прокурор подав скаргу наступного дня 15 вересня.

Як відомо, САП обвинувачує директора ТОВ «Нафтогаз Трейд» Євгена Бистрицького і керівника «Газ Транс Груп» Олександра Канцелярука у «газовій справі» Онищенка. Також окремо суд розглядає обвинувачення Постного і ще 7 осіб у цій же справі. Тому до початку підготовчого засідання прокурор САП просив суд передати справу Бистрицького і Канцелярука на розгляд іншої колегії суддів для можливості об'єднання її з обвинуваченням Постного і ще 7 осіб. Однак суд пізніше відмовився об'єднувати провадження в одну справу.

За даними САП, відповідно до матеріалів справи, троє посадових осіб ПАТ «Укргазвидобування» спільно з п'ятьма керівниками суб'єктів господарювання з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності ТОВ «Надра Геоцентр», фірмою «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест» в межах договорів про спільну діяльність з УГВ. Як наслідок, УГВ спричинено багатомільйонні збитки.

Нагадаємо, суд вирішив заочно судити екснардепа Онищенка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: