Європарламент визнав Координаційну раду Білорусі легітимним представницьким органом

Читать на русском
Депутати Європейського парламенту визнали білоруську опозиційну Координаційну раду легітимним представницьким органом.
Фото: АР/ Francisco Seco

Депутати Європейського парламенту схвалили резолюцію щодо ситуації у Білорусі, в якій вони пропонують визнати Координаційну раду білоруської опозиції тимчасовим представницьким органом білоруського народу.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Як йдеться у повідомленні, парламентарі «вітають Координаційну раду як тимчасовий представницький орган людей, які прагнуть демократичних змін у Білорусі, відкритий для усіх зацікавлених сторін з політикуму та суспільства» та закликають Єврокомісію й інші органи ЄС «надати підтримку демократичній опозиції Білорусі, включно із Координаційною радою».

Окрім підтримки Координаційної ради, резолюція включає також пункти про невизнання результатів виборів у Білорусі та пропозицію запровадити санкції проти режиму Лукашенка. Прийняття резолюції підтримали 574 парламентарі, 37 – виступили проти, і ще 82 депутати – утрималися.

Проєкт резолюції був внесений від імені 5 груп, які контролюють переважну більшість голосів у Європарламенті - Європейської народної партії, соціал-демократів, лібералів (Renew), Зелених та консерваторів.

Також європарламентарі засуджують «гібридне втручання РФ у Білорусі, зокрема шляхом делегування так званих медіаекспертів у білоруські ЗМІ та радників до військових і правоохоронних органів» та закликають російську владу припинити відкрите чи приховане втручання у внутрішні справи Білорусі, наголошуючи, що Лукашенко «не має політичного чи морального права укладати будь-які угоди від імені Білорусі, у тому числі з російською владою, які можуть загрожувати суверенітету і територіальній цілісності Білорусі».

Нагадаємо, білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська відвідає Європарламент.

Також ми писали, що МЗС України засудило поїздку депутатів Європарламенту до Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: