Висновки ДБР щодо анексії Криму: чи отримає суспільство відповіді

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

Державне бюро розслідувань встановило причини й умови, що сприяли анексії Кримського півострова з боку Росії. Зокрема, у ДБР виділили п'ять основних епізодів злочинів, які призвели до окупації Криму: злочинне скорочення ЗСУ, підрив стану мобілізаційної готовності, знищення систем протиповітряної оборони Криму, незаконні організаційні зміни й нівелювання стратегічних оборонних документів, невжиття заходів щодо реагування на зовнішні загрози. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін зазначив, що внутрішнє розслідування обставин, які відбувалися всередині країни й сприяли агресії Росії проти України, актуалізує тему Криму на міжнародній арені.

«Насправді ключовий нюанс у тому, що суспільство хоче почути правду. Зокрема, хто з посадовців винен у тому, що ситуація склалася саме так, що без єдиного пострілу в України забрали Крим. Ми пам’ятаємо, що в Україні є суспільний запит саме на дії українських посадовців і він – колосальний», – сказав Якубін.

Експерт додав, що українці хочуть почути конкретні прізвища саме українських посадовців, чиї дії чи бездіяльність призвели до таких обставин.

ДБР назвало п'ять причин втрати Криму у 2014 роціДБР провело розслідування і встановило причини анексії Криму Росією у 2014 році. Одна з них - підрив боєздатності української армії.

На думку політолога, це не змінює позиції України щодо того, що Крим анексувала РФ і що саме Російська Федерація є агресором проти України, однак це важлива частина розслідування, яка посилить позиції України на міжнародній арені та актуалізує тему Криму.

«Наприклад, Зеленський, якщо ми згадаємо, на День Незалежності під час своєї промови натякав на конкретні прізвища у цьому розрізі. І я розумію, що ДБР сьогодні розпочинає розставляти крапки над «і» в історії Криму. Я не виключаю, що найближчим часом ми почуємо конкретні прізвища посадових осіб. Усе це дозволить Україні на міжнародній арені говорити чіткіше про втрату Криму», – прокоментував Олексій Якубін.

Нагадаємо, раніше в Офісі генпрокурора оцінили збитки, яких зазнала Україна внаслідок анексії Криму.

А в МЗС України розповіли, як планують повертати Крим.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: