Освіта для дорослих: як запровадити проєкт в Україні

Читать на русском
Микола Скибаексперт напрямку "Освіта", UIF

Міністерство освіти і науки України оприлюднило новий законопроект, який повинен допомогти особам дорослого віку здобути якісну освіту в Україні. Документ вже віддали на громадське обговорення. У коментарі «Слово і діло» експерт напряму «Освіта» аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Микола Скиба відзначив, що в Україні необхідно створити стратегію розвитку людського капіталу, й освіта для дорослих має стати її частиною.

«До цієї сфери треба підходити дуже делікатно, щоб вона не стала надто зарегульованою. Адже це і є освіта дорослих. Це освіта для людей, які знають чого вони хочуть і можуть розподіляти свій час, тому законопроект повинен працювати у напрямі розширення можливостей та адвокатування цих прав громадян на освіту впродовж життя, аніж на регуляцію», – зауважив Скиба.

Експерт пояснив, що освіта для дорослих повинна була б розглядатися в контексті стратегії людського капіталу.

У МОН назвали кількість вчителів на самоізоляціїВ Україні хворіють на коронавірус 130 педагогів, на самоізоляції перебувають понад 5,5 тисячі вчителів.

«Якщо говорити про якусь інтеграцію з європейським досвідом, варто приділити увагу університетам, адже на заході вищі навчальні заклади пропонують освітні послуги всім віковим категоріям: не тільки молодих людям, але й пенсіонерам і тим, хто перебуває на піку кар’єри. В ідеалі було б добре створити стратегію людського капіталу в Україні. З цього варто було б почати. Бо людський капітал стосується ширшого кола питань», – пояснив Анатолій Скиба.

Нагадаємо, у МОН пообіцяли підвищити зарплати вчителям.

Також ми писали про те, що у МОН пригрозили школам штрафами за недотримання карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: