Освіта та COVID-19: чи замінить дистанційне навчання традиційну освіту

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Навчання в школах буде залежати від того, в якій епідеміологічній зоні перебуває регіон – «зеленій», «жовтій», «помаранчевій» чи «червоній». Зокрема, на території регіонів із «помаранчевим» рівнем небезпеки заборонено відвідувати заклади освіти в групах понад 20 осіб, крім закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Освітній процес у навчальних закладах у «червоній» зоні заборонений взагалі. У коментарі «Слово і діло» політолог Валентин Гладкий зазначив, що дистанційне навчання та інші онлайн-формати будуть згодом переважати, тому незалежно від ситуації навколо коронавірусу такі методики необхідно вдосконалювати.

«Таке явище, як дистанційне навчання, буде мейнстрімом, безвідносно до коронавірусу та карантину. Тому, я впевнений, що міністерство освіти повинно вдосконалювати методики дистанційного навчання, переглядати плани та робити інші методологічні розробки, які дозволять надати школярам повноцінну можливість навчання, якщо вони будуть вимушені повернутися до навчання з дому. Раніше це сприймалося, як допоміжна форма, але зараз ставлення до цього повинно змінитися», – сказав Гладких.

Навчальний рік під час епідемії: чи будуть переходити школи на дистанційне навчанняСуспільство не підтримає повний перехід на дистанційне навчання, а негативні наслідки можуть бути не лише для процесу навчання, а й для економічної мобільності батьків, вважає експерт.

На думку експерта, суспільство повинно готуватися до того, що такі формати стануть основними.

Гладких додав, що коронавірус прискорює ці трансформації, але зараз відбувається поступове повернення до звичного життя.

«Перше основне покращення – це те, що діти проходять нормальний навчальний процес, це вже перевага. Але треба враховувати певні ризики. Якщо вони актуалізуються, то треба буде передбачити інший сценарій. Але треба передбачити ситуацію, коли такий крок буде вимушеним», – пояснив політолог.

При цьому він зауважив, що точно визначити терміни, скільки триватиме навчання в нормальному режимі перед тим, як карантин посилять, неможливо без чітких епідеміологічних оцінок.

«У деяких країнах ведеться дискусія щодо того, щоб неоплачуваний хатній клопіт – догляд за дітьми та догляд за людьми похилого віку – включати у ВВП і тоді в деяких країнах ці показники будуть значно вищі. Тому це нормальне протікання ситуації в нормальному напрямку», – наголосив експерт.

Зокрема, на думку Гладких, країна поступово повертається до нормального режиму життя.

«Зараз ми намагаємося повернутися до нормального процесу життя попри певні побоювання. Це не те, щоб ми зараз створювали щось нове. Ми повертаємося поступово до звичного життя, зокрема, відновлюємо нормальний навчальний процес», – прокоментував Валентин Гладких.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, скільки коштує рік навчання в топ-15 вишів Києва. Також ми писали, скільки абітурієнтів з ОРДЛО і анексованого Криму вступили до українських вишів та які умови зарахування у 2020 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: