Держбюджет України: підсумки виконання за 2019 рік

Читать на русском

У державного бюджету України на 2020 рік непроста доля: рекордний за час незалежності країни дефіцит, перегляд показників через коронавірус і невтішна ситуація з виконанням. За перше півріччя план доходів бюджету було недовиконано на 38 млрд грн (7,8%), а план витрат – на 51 млрд. Втім, у Міністерстві фінансів запевнили, що до кінця року Україна вийде на 100% виконання бюджету. «Слово і діло» пропонує подивитися, якою була ситуація з держбюджетом-2019.

Практично за всіма статтями державний бюджет на 2019 рік було недовиконано. Доходи головного кошторису були виконані на 99,1%: з очікуваного 1 трлн 007,3 млрд грн отримали 998,3 млрд. Менше запланованих надходжень було від податків, трансфертів від Євросоюзу, іноземних держав та міжнародних організацій, а також від операцій із капіталом. При цьому більше очікуваного становив дохід від трансфертів від органів держуправління і від неподаткових надходжень.

Витрати в держбюджеті-2019 було закладено на рівні 1 трлн 093 млрд грн, виконано – 1 трлн 075,1 млрд (98,4%). Більше запланованого витратили на оборону, громадський порядок і безпеку, соціальний захист і забезпечення. Менше коштів пішло на ЖКГ і економічну діяльність.

Фінансування держбюджету було заплановано на рівні 91,1 млрд грн, у результаті вийшов 81 млрд (88,9%). Зокрема, сильно розчарували надходження від приватизації держмайна: планували 17,1 млрд, а отримали лише 0,5 млрд (3,2%). Ще жодного разу держава не отримувала очікуваного доходу від приватизації.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало структуру зведеного бюджету України у 2010-2020 роках.

Раніше ми вивчили бюджетний процес в Україні за всю історію незалежності.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: