Адаптивний карантин: чи допомагає зонування зупинити падіння економіки

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

В Україні збільшується кількість шпиталізованих із коронавірусом, і влада не виключає повернення до жорсткого карантину. Економіст, аналітик Борис Кушнірук у коментарі «Слово і діло» розповів, що адаптивний карантин повинен включати зонування з тією метою, щоб влада направляла ресурси у проблемні міста.

«Зони можуть бути, але вони повинні виокремлюватися для того, щоб влада розуміла, куди треба направляти ресурси і фінанси для того, щоб вирішити ситуацію. А лише обмежувальні заходи, які реалізовує Кабмін, значною мірою, превентивні і вони вбивають економіку. Тому, з цієї точки зору, немає ані економічної логіки, а ні логіки лікування», - сказав Кушнірук.

Експерт додав, що карантинні обмеження мають стосуватися тих подій чи тієї діяльності, яка призводить до поширення коронавірусу, як ото обмеження скупчення людей, носіння масок у публічних місцях тощо.

Боротьба з коронавірусом: чи ефективний адаптивний карантинАдаптивний карантин та зонування епідеміологічної небезпеки не забезпечує баланс між економікою та карантином, але посилення карантину не вирішить проблеми, вважає експерт.

«Єдина можливість оцінити адекватно ситуацію – це тестувати. По-друге, запроваджувати обмежувальні заходи, що стосуються саме поширення коронавірусу. Ті заходи, що паралізують економіку не мають нічого спільного із боротьбою із коронавірусом. Я боюсь, що ситуація не вирішиться допоки не з’явиться колективний імунітет», - додав він.

Нагадаємо, за даними МОЗ, в Україні зафіксовано 121 215 випадків коронавірусної хвороби, з них 2557 - летальні.

Раніше головний санлікар Віктор Ляшко розповів, коли в Україні з'явиться перша вакцина від коронавірусу.

Також ми писали про те, що МОЗ планує перевірити лікарні, в яких лікуються хворі на COVID-19.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: