Санкції проти Білорусі: чи варто Києву приєднатися до позиції Брюсселя

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Наступного тижня країни ЄС планують розглянути питання запровадження санкцій проти вищого керівництва Білорусі. Експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич у коментарі «Слово і діло» відзначив, що Україна може отримати вигоду від санкцій ЄС проти Білорусі.

«З точки зору санкцій Європейського союзу, Україна повинна зважити на наступні моменти. Якщо йдеться про заборону в’їзду – добре, це одна справа. В такому разі виникає питання – щодо кого? Хто ці люди і чи є вони контактерами в певних питаннях? Друге питання – які наступні кроки надалі приймати щодо україно-білоруських проєктів, бо якщо вірити очільнику українського МЗС – вони на паузі. Припустимо, Україна забороняє в’їзд або КДБ, або представникам прикордонного комітету. Зустрічне запитання, - а процес демаркації кордону у нас завершений? Якщо, ні, то з одного боку, говорити про санкції ми можемо, але треба проаналізувати наслідки», - сказав Тишкевич.

Країни ЄС планують запровадити санкції проти керівництва БілорусіКраїни Європейського союзу наступного тижня розглянуть питання введення проти вищого білоруського керівництва персональних санкцій

Експерт відмітив, що рішення України щодо власної позиції повинно залежати від національних інтересі, цілей та задач. Разом з тим, експерт додав, що дзеркальні міри з боку Білорусі щодо країн Балтії можуть бути відчутними.

«Спроба обмежити грузопотоки із Польщею та Литвою з боку Білорусі – Україна може на цьому заробити», - сказав Лукашенко.

Експерт зазначив, що сьогодні економічні програми між Києвом і Мінськом тривають.

Нагадаємо, деякі країни Європи вже схвалили свої власні санкції проти низки очільників нинішньої влади Білорусі.

Протести в країні тривають з 9 серпня. Люди щовечора виходять на вулиці з вимогою відставки Олександра Лукашенка та проведення вільних президентських виборів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: