Катастрофа МАУ в Ірані: посол назвав умови досудового вирішення питань

Читать на русском
Посол Ірану Манучехр Мораді заявив, що Україна і Іран зможуть вирішити всі питання щодо авіакатастрофи літака МАУ в досудовому порядку, якщо сторони утримаються від політизації та створення медійного ажіотажу.
РБК-Україна

Всі питання щодо катастрофи літака МАУ в Ірані можуть бути врегульовані в досудовому порядку, якщо сторони будуть показувати добру волю. Зокрема, якщо Україна не буде політизувати процес і нагнітати медійний ажіотаж. Про це посол Ірану в Україні Манучехр Мораді розповів в інтерв'ю «Укрінформу».

«На моє переконання, якщо ми будемо рухатися законним шляхом, у дусі доброї волі, ніяких проблем не виникне, ми досягнемо згоди й проблеми буде вирішено. Іншими словами, вимоги, що виходять за юридичні рамки, і незаконні вимоги з одного боку, а також відсутність добрих намірів можуть створити складнощі у вирішенні питань, пов’язаних з катастрофою, і сприяти затягуванню їх вирішення», — зазначив Манучехр Мораді.

Посол наголосив, що іранська сторона виконала всі зобов’язання, які мала, в юридичній площині, демонструючи добру волю. Іран через три дні після катастрофи взяв на себе громадянську відповідальність за цей інцидент і повідомив про готовність виплатити компенсацію, а також були затримані підозрювані особи й розпочато слідчий та судовий процес.

Крім того, Мораді пригадав два схожих інциденти :про літак Ту-154 авіакомпанії «Сибір», який було збито ракетою комплексу протиповітряних сил України 4 жовтня 2001 року та про пасажирський літак Iran Air, який було збито ракетою американського крейсеру 3 липня 1988 року.

«Я просив би, щоб ви донесли до аудиторії подробиці цих двох інцидентів, оскільки це свідчить про поведінку держав у випадках подібного роду катастроф. Моє прохання полягає також у тому, щоб ми будували наш діалог у рамках закону та на засадах доброї волі й прагнули зберігати позитивну атмосферу, створену після першого туру перемовин, утримувалися від політизації питання та створення медійного ажіотажу. У цьому випадку, я запевняю, що справу буде вирішено швидко, чітко, об’єктивно, на засадах справедливості», — запевнив посол Ірану.

Нагадаємо, влада Ірану розкрила дані з «чорних скриньок» збитого літака.

Раніше український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран-Київ, був збитий у ніч на 8 січня 2020 майже відразу після зльоту. На борту знаходилися 167 пасажирів та 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: