Договори із СНД: чи залишаються в України зобов’язання перед організацією

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Президент Володимир Зеленський підписав указ про вихід України з Угоди про створення Ради керівників підрозділів фінансової розвідки держав-учасниць СНД. Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов зазначив, що необхідно проаналізувати договірну базу, яка передбачає певну співпрацю України та Росії.

«Це потребує достатньо часу, бо було підписано дуже багато угод. Деякі з них були протокольні, а деякі засвідчували дружбу та стратегічну співпрацю. Були такі, що дійсно працювали. Деякі – переписувалися. Вочевидь, що потрібен загальний аудит усіх договорів, але деякі з них можна денонсувати, коли прийде термін, як це було з Договором про дружбу та співпрацю з Росією», – наголосив експерт.

Україна вийшла ще з однієї угоди у рамках СНДПрезидент Володимир Зеленський підписав указ про вихід України з Угоди про створення Ради керівників підрозділів фінансової розвідки держав-учасниць СНД.

Леонов відзначив, що попри те, що договори були чинними, будь-яка співпраця з Росією була припинена. Особливо це стосується військової сфери з початком війни.

«Річ у тім, що цих договорів дуже багато, і про деякі можуть навіть не пам’ятати, а їх треба аналізувати, кожний окремо», – додав він.

За його словами, договори, в яких фігурує Україна та Росія є чинними формально, тому що Кремль порушив усі можливі домовленості, коли почала застосовувати газовий шантаж та економічний тиск.

«Україна 20 років вибудовувала з Росією формат братських стосунків, що відображається у великій кількості договорів, міжвідомчих документів. Таких договорів залишається ще багато і в рамках СНД, і двосторонніх. Вочевидь, навіть в уряді не про всі документи пам’ятають», – підсумував Олександр Леонов.

Раніше повідомлялося, що Україна планує вийти з Угоди про співробітництво держав-учасниць СНД у створенні, використанні та розвитку міждержавної мережі інформаційно-маргетингових центрів для просування товарів і послуг на національні ринки.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав указ про вихід України з Угоди про заходи щодо забезпечення покращання розрахунків між господарськими організаціями держав-учасниць СНД.

Раніше Кабінет міністрів уже припинив дію низки угод, підписаних у межах СНД.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: