Президент Литви закликав запровадити санкції проти Білорусі

Читать на русском
Європейському союзу необхідно порушити питання запровадження санкцій щодо влади Білорусі у відповідь на репресії проти опозиції.
DELFI / Domantas Pipas

Європейському союзу необхідно порушити питання запровадження санкцій відносно влади Білорусі у відповідь на репресії проти опозиції.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа в понеділок, пише DELFI.

«Динаміка така, що нам слід з усією серйозністю говорити про санкції для Білорусі, оскільки те, що відбувається зараз, навіть здалека не нагадує ті репресії, які режим проводив усі останні роки», - сказав президент.

«Зараз ми бачимо і загиблих, і поранених людей. Бачимо кілька тисяч людей, які закриті, або їх доля невідома. Ми не можемо дивитися на це крізь пальці», - додав глава держави.

За словами Науседи, від ситуації з правами людини буде залежати співпраця Литви з владою Білорусі.

«Якщо режим Лукашенка доведе, що права людини на останньому місці, на жаль, він вже це доводить, я не вважаю, що співпраця можлива. Якщо країна насамперед не поважає права своїх власних людей, основоположні права, які записані і в Конституції, то як можна очікувати, що ця країна може поважати своїх зарубіжних партнерів», - додав він.

Раніше у Раді ЄС засудили насильство стосовно протестувальників у Білорусі, закликавши дотримуватися прав людини.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи протести, які спалахнули у Білорусі в день президентських виборів, закликав країну до максимальної толерантності та відмови від вуличного насильства.

Також прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький звернувся до керівництва ЄС з проханням скликати надзвичайний саміт щодо ситуації в Білорусі.

Сполучені Штати Америки висловили глибоку стурбованість у зв'язку із затриманням мирних демонстрантів під час протестів у Білорусі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: