З початку року на українських журналістів нападали 45 разів

Читать на русском
В Україні з початку поточного року було зафіксовано 45 інцидентів із застосуванням сили щодо журналістів.
Getty Images

В Україні з початку поточного року було зафіксовано 45 інцидентів із застосуванням сили щодо журналістів.

Про це свідчать результати моніторингу «Індекс фізичної безпеки журналістів України», проведеного НСЖУ спільно з партнерськими громадськими організаціями.

«У липні Національна спілка журналістів зафіксувала 5 випадків фізичної агресії стосовно працівників ЗМІ. Більшість постраждалих - телевізійники. Всього за 7 місяців 2020 року зафіксовано 45 інцидентів із застосуванням сили щодо представників ЗМІ», - йдеться в повідомленні.

Наприклад, 2 липня в Запоріжжі журналісти місцевого телеканалу «Z» спільно з представниками громадської організації проводили відеозйомку щодо жорстокого поводження з тваринами.

Несподівано один з пенсіонерів, які перебували поруч, агресивно відреагував на проведення відеозйомки і завдав удару палицею по відеокамері.

У коментарі НСЖУ гендиректор телеканалу Дмитро Веліканов повідомив, що журналістка Яна Потоцька намагалася зупинити чоловіка, але це їй не вдалося.

Оператор Ілля Гірник відчув удар по руці і камері, але вагомих травм не отримав.

«Правоохоронці не хотіли відкривати кримінальне провадження, і колектив каналу наполіг на цьому. Зараз справа перебуває в суді. Сам нападник вже покаявся, попросив вибачення і згоден на мирову угоду», - зазначає Велетнів.

У той же день, постраждала журналістка телеканалу Україна Дар'я Мельник.

В одному з кафе в Залізному Порту (Херсонська область) його працівники почали штовхати і виганяти журналістку, звинувативши медійників у тому, що вони нібито є провокаторами.

Знімальна група провела 10 годин на поліцейській дільниці, даючи свідчення.

Порушено кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

В Україні відносний показник атак проти журналістів становить майже 2 на 100 тисяч населення. Це ставить її на шосте місце між Киргизстаном і Казахстаном серед 12 пострадянських країн за ступенем ризику для працівників ЗМІ.

Нагадаємо, Національна спілка журналістів України за перше півріччя зафіксувала 40 інцидентів фізичної агресії стосовно працівників ЗМІ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: