Криза COVID-19: за яких умов відновиться зростання економіки

Читать на русском
Олексій Дорошенкодиректор Асоціації постачальників торговельних мереж

Уряд під час засідання в середу, 29 липня, затвердив економічний прогноз для України на наступні три роки. Зокрема, зберігається тенденція до скорочення ВВП до кінця року, але вже з наступного Кабінет міністрів очікує відновлення та приріст економіки. Директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко сказав у коментарі «Слово і діло», що для відновлення та зростання української економіки після кризи повинні бути створенні умови дешевого кредитування бізнесу.

«Прогнози можуть справдитися, якщо вони підкріплені чіткими планами та грошима. Про чіткий план говорить міністр економіки. Розуміння, як повинно відбуватися, є. Але залишається проблема грошей. Тому що за рахунок того, що люди почнуть гуртуватися та працювати, і економіка запрацює – це не наш сценарій. Ми перебуваємо на межі. Я не хочу казати слово «дно», але все-таки близько. Тому само собою це не запрацює. Відтак виникає питання: де взяти гроші?» – акцентував Дорошенко.

Він наголосив, що зниження ставки після зміни керівництва Національного банку є другорядним.

Кабмін затвердив прогноз щодо економіки на три рокиУряд на засіданні в середу, 29 липня, затвердив прогноз економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки.

«Питання в тому, чи зможе уряд підкріпити цей прогноз кредитними грошима, соціальними виплатами тозо», – додав економіст.

На його думку, макрофінансової допомоги, на яку розраховує Україна від Європейського союзу, не вистачить.

«Тут йдеться про десятки мільярдів гривень, які повинні бути інвестованими в економіку країни: у промисловість, в агробізнес та інші галузі. Голова Національного банку змінився, але суттєвого впливу та суттєвого пом’якшення політики банків ми не спостерігаємо. От коли це відбудеться, тоді такий сценарій можливий. Поки що це бажання, яке не підкріплене нічим. Якщо буде хоча би 30 мільярдів кредитів для приватного бізнесу, зростання ВВП на наступний рік може бути реальністю», – підсумував Олексій Дорошенко.

Згідно з проєктом Мінекономіки за базовим сценарієм прогнозується зростання ВВП на рівні 4,6% у 2021 році, на 4,3% – у 2022 році, на 4,7% – у 2023 році.

Раніше в Кабміні розповіли, коли відновлять подорожі до ЄС.

Також нагадаємо, Кабмін опублікував обов'язкові заборони на час карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: