Українсько-польський діалог: чи вплине Варшава на деокупацію Криму

Читать на русском
Олександр Палійполітичний експерт

Голова МЗС України Дмитро Кулеба під час офіційного візиту до Польщі поінформував голову МЗС Польщі Яцека Чапутовича про плани щодо проведення міжнародної платформи з реінтеграції Криму. Політолог, історик Олександр Палій у коментарі «Слово і діло» зазначив, що вирішальну роль у протистоянні агресії РФ буде грати ЄС, як колективний Захід та інституція.

«Єдина позиція не тільки з Польщею, а й з усіма європейськими країнами практично сформована щодо деокупації Криму. Ця позиція буде підтримана ключовими західними партнерами, а Польща зараз стрімко набирає вагу в ЄС і стає однією з впливових», – сказав Палій.

Експерт наголосив, що діалог щодо деокупації Криму повинен підтримуватися на рівні як загального діалогу з ЄС, так і двосторонніх комунікацій з ключовими країнами: Францією та Німеччиною.

Україна, Литва та Польща оголосили про створення «Люблінського трикутника»Міністри закордонних справ України, Польщі та Литви Дмитро Кулеба, Яцек Чапутович і Лінас Лінкявічюс під час переговорів у Любліні, які відбулися у вівторок, 28 липня, започаткували Люблінський трикутник — новий формат України, Польщі та Литви.

«Коли саме такі кроки покажуть результат – за три роки чи за тридцять, – сказати важко. Зокрема, до Польщі багато разів вже зверталися й отримували підтримку та допомогу. Ми повинні розуміти, що все ж можливості однієї конкретної країни можуть бути обмежені порівняно із колективним Заходом – ЄС», – сказав він.

Палій додав, що Україна в питанні деокупації та протистоянні російській агресія повинна опиратися на нинішні формати.

«У нас є Східне партнерство, у нас є ГУАМ, хоч він і слабенький, але нові форуми зараз у світі навряд чи потрібні, тому що ми можемо комунікувати напряму, зокрема із поляками», – прокоментував Олександр Палій.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 27-28 липня здійснює робочий візит до Польщі для координації дій з розвитку двостороннього та багатостороннього співробітництва.

Нагадаємо, Польща сподівається на дотримання перемир'я на Донбасі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: