«Північний потік-2»: чи очікувати від США нових санкцій

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео звернувся до компаній-партнерів російського проєкту «Північний потік-2» та пригрозив їм наслідками. Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов відмітив, що навіть засудження з боку США без додаткових санкцій будівництва «Північного потоку-2» так само матиме нищівний вплив на реалізацію проєкту.

«З огляду на останні заяви Помпео, тиск серйозний. Ми чуємо й знаємо ці відповідні заяви. Справа в тому, що дійсно американські санкції відрізняються від європейських тим, що вони мають ефект навіть ще до того, як були впроваджені. Це, безперечно, все ускладнює. Навіть очікування таких санкції ускладнює реалізацію проєкту, а якщо вони будуть запроваджені, то це буде суттєвий удар по проєкту», - сказав Леонов.

На думку експерта, ситуація в Україні дає політичне підґрунтя та привід для такої риторики.

«Забирайтеся негайно»: як США добивають «Північний потік-2»Навіть якщо Газпром і зможе добудувати Північний потік-2, цей проєкт ніколи не стане рентабельним.

«Тут варто сказати, що це питання не лише в Україні. Тут співпали інтереси, але тут є безпосередній інтерес США і американці так просто цю історію не полишать. Дуже важливо, що українська дипломатія та влада не переставала нагадувати щодо небезпеки цього проекту, бо це створить серйозні передумови для подальшої російської агресії», - відмітив він.

Леонов додав, в США керуються власними інтересами, чинячи тиск на ЄС з приводу російського проєкту «Північний потік-2», однак українська активність використовується, як політична причина для можливого запровадження санкцій.

Відзначимо, мета газопроводу «Північний потік-2» - об'єднати Німеччину і Росію через Балтійське море. Київ виступає проти цього проєкту, адже після запуску газопроводу Росія може припинити транзитне транспортування газу через Україну до Європи. Транзит газу щорічно приносить до українського бюджету близько 3 млрд гривень.

Раніше в США анонсували нові санкції проти «Північного потоку-2».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: