П’яні за кермом: якою повинна бути відповідальність для нетверезих водіїв

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Президент України Володимир Зеленський виступив за довічне ув'язнення для водіїв, які в стані сп'яніння створюють аварійну ситуацію на дорозі, що тягне за собою загибель людини. Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко зазначив, що влада повинна забезпечити принцип невідворотності покарання при притягненні до відповідальності нетверезих водіїв.

«Кримінальна відповідальність як за злочин невеликої тяжкості може вирішити це питання. Це може бути. Може бути й середня тяжкість, але при цьому потрібно розуміти, що сам факт високих санкцій і висока кримінальна відповідальність не розв'язує самї проблеми. Для цього потрібно, щоб обвинувачення було доведено до вироку, а високі санкції можуть це ускладнювати», – сказав Бондаренко.

Юрист зауважив, що в цьому питанні необхідно дотримуватися балансу.

Експерт пояснив, що законотворці мають врахувати те, щоб не ускладнити сам механізм притягнення до відповідальності.

За п'яні ДТП із жертвами має бути максимальне покарання – ЗеленськийПрезидент України Володимир Зеленський виступив за довічне ув'язнення для водіїв, які в стані сп'яніння створюють аварійну ситуацію на дорозі, котра тягне за собою загибель людини.

«Проблема не в том, якою повинна бути відповідальність – кримінальною чи адміністративною тощо. Слід забезпечити принцип невідворотності покарання. Якщо ми беремо це за основу, то ми бачимо, що велика кримінальна відповідальність із високими санкціями сьогодні не працює, тому що велика тяжкість злочину ускладнює процес для органів державного обвинувачення, органів державного розслідування і виходить так, що ці справи не доводяться до вироків судів. Є варіант того, щоб ці категорії правопорушень залишалися в розрізі того, що зараз стало кримінальним проступком, тоді спрощується процес притягнення до відповідальності і простіше реалізувати принцип невідворотності покарання», – додав Богдан Бондаренко.

Раніше Зеленський підтримав посилення покарання за п'яне керування.

Нагадаємо, масштабна аварія сталася 12 липня близько 17:20 на Столичному шосе під Києвом.

Водій Mercedes-Benz CL зіткнувся з двома машинами, одна з яких Hyundai. У легковику їхала сім'я з п'яти осіб – двоє дорослих (загинули відразу), дівчинка 8-років (також загинула) і ще двоє хлопчиків віком 10 і 12 років, яких відвезли до лікарні в критичному стані. Пізніше 10-річний хлопчик помер.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: