Вибори президента Польщі: що обіцяли своїм виборцям Дуда та Тшасковський

Читать на русском

У Польщі 12 липня відбувся другий тур президентських виборів. На головну посаду в країні претендували чинний президент Анджей Дуда і мер Варшави Рафал Тшасковський. Експерти перед виборами відзначали, що шанси на перемогу в кандидатів рівні, і дійсно, хоча очолювати Польщу в найближчі роки знову буде Дуда, він переміг з відривом всього лише у 2%. Програми кандидатів у деяких сферах дуже схожі, а в деяких їх позиція абсолютно протилежна. «Слово і діло» розібралося докладніше.

У чому погляди Дуди та Тшасковського зовсім не зійшлися – це в питанні ЛГБТ. Перед виборами президент Польщі жорстко пройшовся цією темою і назвав пропаганду прав ЛГБТ «ідеологією більш руйнівною, ніж комунізм». Він також підписав «Сімейну хартію» передвиборчих пропозицій, в яких є обіцянка заборонити одностатевим парам одружуватися або всиновлювати дітей. Тшасковський, навпаки, підписав декларацію на підтримку спільноти ЛГБТ. Також опозиційний кандидат виступав за підтримку вето на посилення закону про аборти.

У програмах кандидатів є обіцянки, близькі й українському виборцю. Обидва кандидати обіцяли провести судову реформу, зберігати і створювати нові робочі місця. У сфері соціальної політики Дуда обіцяв систематичне підвищення зарплат і пенсій, підвищення виплат з безробіття, а Тшасковський – запровадити програму «Робота для молоді», забезпечити рівні можливості для жінок і чоловіків на ринку праці.

У сфері медицини Дуда обіцяв підтримувати соціальні програми, що існують, і фінансувати фонд лікування раку і рідкісних захворювань. У Тшасковського обіцянки були більш різноманітними, наприклад, розвивати безкоштовну програму запліднення in vitro, запровадити безкоштовні пакети медичної допомоги для вагітних. Крім того, Тшасковський обіцяв підвищити зарплати медикам і збільшити витрати на охорону здоров'я, все майже як в Україні.

До речі, «народовладдя» обіцяють не тільки українські політики. Тшасковський у програмі пропонував підписувати тільки ті закони, за якими були консультації в Раді соціального діалогу. Також він обіцяв, що громадянські законопроекти будуть передаватися до Сейму протягом 30 днів після подачі.

Нагадаємо, Анджей Дуда запросив усі політичні сили об'єднатися в керівну коаліцію.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: