Битва за столицю: яким обіцянкам кандидатів у мери Києва не варто довіряти

Читать на русском
Олександр Сергієнкодиректор центру «Інститут міста»

Восени в Києві відбудуться чергові вибори міського голови. Вони обіцяють бути дуже цікавими: з одного боку, знову балотуватиметься чинний мер Віталій Кличко, з іншого – партія «Слуга народу» висуне свого кандидата. Директор аналітичного центру «Інститут міста» Олександр Сергієнко відзначив у коментарі «Слово і діло», що під час передвиборчої кампанії кандидати повинні економічно обґрунтовувати свої програми, не виходити за компетенції Київської міської ради та орієнтуватися на проблеми міста.

«Якщо говорити про депутатів, які увійдуть до складу Київської міської ради, то потрібна стійка більшість, щоб щось робити. Лише за таких умов можна проводити якісь рішення. Дуже часто Київрада стає полем політичних змагань та зведенням особистих рахунків замість того, щоб займатися проблемами міста. Якщо більшість пропонує свій проєкт рішення, то опозиція, звісно, не голосує. Навіть якщо проєкт абсолютно доречний. Депутати повинні розуміти, що вони йдуть розв'язувати проблеми міста, а не займатися політичною боротьбою чи самопіаром», – акцентував Сергієнко.

Мер Києва провалив обіцянку відкрити 8 дитячих садків у 2018 роціМер Києва Віталій Кличко не виконав обіцянку протягом 2018 року відкрити 8 дитячих садків. За рік встигли запустити в експлуатацію лише 5 садочків.

За його словами, передвиборчі програми повинні містити конкретику та не стосуватися абстрактних питань та завдань, які не належать до компетенції київської влади.

«Будь-яка діяльність у Києві – це взаємодія влади, бізнесу та громади. На жаль, цієї взаємодії ніхто не враховує. Тому набір добрих намірів, які економічно не обґрунтовані, нікому не потрібні. Обіцянки повинні бути в рамках повноважень Київської міської ради», – наголосив аналітик.

Сергієнко звернув увагу на те, що в Києві тривалий час залишається невирішеною низка проблем. Здійснити реальні кроки щодо вирішення нагальних питань, на думку фахівця, буде можливим лише за умови сильної коаліції депутатів на чолі міста.

«Основна проблема в тому, що кандидати в депутати більше займаються критиканством, а не роботою, роздмухують антирейтинг нинішньої влади, а не приділяють увагу проблемам міста. А їх чимало: і незаконне будівництво, і невідповідність забудови міста Генеральному плану. Це виникло ще за часів Леоніда Черновецького, і до сьогодні з цим пов'язано багато питань, починаючи від того, коли довіряють гроші неперевіреним забудовникам і закінчуючи тим, що порушуються Генплан і блакитна лінія, а житлові будинки зводять у не зовсім придатних місцях. Також це ще й проблема інфраструктури: і дорожнє господарство, і тепломережі, і водомережі, і багато чого ще. Складнощі із зеленими зонами», – розповів Сергієнко.

Раніше «Слово і діло» запитало в експерта з конституційного права, як пройдуть праймеріз перед виборами мера Києва.

Нагадаємо, чинний мер Віталій Кличко перебуває на своїй посаді вже шість років. Ми пропонуємо подивитися топ його обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: