У Мінекономіки оцінили падіння ВВП за час карантину

Читать на русском
Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в січні-травні 2020 року скоротився на 5,9 відсотка. Це трохи більше, ніж падіння на 5,0 відсотка за перші чотири місяці року.
Огляд Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України у січні-травні 2020 року скоротився на 5,9%. Це трохи більше, ніж падіння на 5,0% за перші чотири місяці року.

Про це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Мінекономіки.

Падіння ВВП і безробіття: як пандемія вплинула на найсильніші економіки світуПандемія коронавірусу вдарила навіть по найсильніших економіках світу. ВВП США, Китаю та Японії скоротився.

Як зазначається в огляді, у травні результати діяльності більшості видів економічної діяльності продемонстрували уповільнення темпів падіння на тлі пом'якшення карантинних обмежень.

Про це, зокрема, свідчить поліпшення Індексу очікувань ділової активності, який розраховує НБУ, з 29,9 до 37 пунктів, хоча значення показника менше 50 свідчить про досить песимістичні настрої бізнесу.

Водночас негативний вплив поширення у світі COVID-19 (через тимчасове зменшення загальної економічної активності у світі, інвестиційну паузу, в тому числі, з боку іноземних інвесторів) та дія стримувальних чинників, сформованих у попередніх періодах, стримували розвиток більшості видів економічної діяльності, зазначили в Мінекономіки.

Зокрема, за підсумками січня-травня 2020 року скорочення зведеного індексу виробництва товарів та послуг за основними видами економічної діяльності (ЗІВ) становило 7,3% (падіння на 6,7% у січні-квітні 2020 року).

Відповідно, скорочення обсягів ВВП оцінено Мінекономіки на рівні 5,9% (у І кв. 2020 року за уточненими даними Держстату падіння ВВП становило 1,3%).

Нагадаємо, згідно зі зміненим макропрогнозом, який підготувало Мінекономіки, а 29 березня затвердив Кабінет міністрів, реальний ВВП України впаде у 2020 році на 4,8%.

Зазначимо, Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз скорочення реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2020 році до 8,2%.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: