Трамп виводить військовий контингент із ФРН: як Україна повинна змінити свої пріоритети

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Президент США Дональд Трамп планує до вересня скоротити контингент американських військових у Німеччині на 9,5 тис. осіб. Експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич у коментарі «Слово і діло» відзначив, що в цих обставинах Україна має змістити фокус уваги на сусідні країни Східної Європи.

«США роблять ставку на ті держави, з якими, на думку Вашингтона, легше працювати. Тут справа в загальному протистоянні США. Це те, що відбувається на Близькому Сході та в Південній Америці. США досить активно ведуть політику щодо створення регіональних коаліцій, які будуть розв'язувати питання й політичної присутності США, захисту американських інтересів, а також вирішення регіональних конфліктів. Якщо ми подивимось на територію Східної Європи, то треба згадати таку ініціативу, як «Тримор'я» (це країни «вишеградської четвірки»), плюс Румунія, плюс держави Балтії. Паралельно із заявами про зменшення контингенту США у Німеччині ухвалюється рішення про збільшення контингенту в Польщі, дещо раніше збільшили контингент у Румунії. Це не означає, що та сама кількість американських військових залишиться в Європі, але катастрофічного скорочення контингенту не буде», – сказав Тишкевич.

США підготували ракети Javelin для відправлення до УкраїниВійськові США підготували для відправлення до України військову допомогу, зокрема ракети для протитанкових комплексів Javelin для ЗСУ.

Політолог додав, що Україна повинна використати цю ситуацію у своїх інтересах.

«Для нас має стати пріоритетом Польща, Угорщина, Румунія. Не Брюссель, а саме ці країни», – підкреслив він.

Експерт зауважив, що зазначені держави певною мірою перебувають в опозиції до загальної лінії ЄС.

«Зрештою ці держави є опонентами в загальноєвропейській дискусії щодо «Північного потоку-2». І США дуже вигідно і з політичної, і з економічної точки зору посилити єдність у цих країнах і, отже, він стане, з одного боку, противагою німецьким інтересам у Європі, з іншого – це підсилить ці держави в безпековому вимірі, бо вони за деякий час зможуть заявити про свою відповідальність за безпеку на європейському континенті», – додав Ігар Тишкевич.

Як повідомляє Wall Street Journal, зараз у Німеччині 34,5 тис. військових зі США.

При цьому максимально дозволена кількість американських солдатів, які одноразово перебувають у країні, зараз становить 52 тис. осіб, а Трамп наказав знизити його до 25 тис.

Це питання обговорювалося в США з осені 2019 року, і рішення не пов'язане з тим, що канцлер Німеччини Ангела Меркель вирішила не брати участі в очному саміті G7 у червні.

Нагадаємо, у березні США почали виведення своїх військ із Афганістану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: