Посилення карантину: чи готове суспільство до продовження дії обмежень

Читать на русском
Олексій Якубінполітолог

У Львівській, Волинській та Закарпатській областях можуть впровадити жорсткіші обмеження. Саме в цих регіонах за останні три доби значно зросла кількість нових випадків COVID-19. Водночас карантин в Україні триває понад 3 місяці. У коментарі «Слово і діло» політолог Олексій Якубін розповів, як змінювалося ставлення українців до обмежень.

«Ми можемо виділити кілька етапів. Перший етап – це на початку березня та квітня, до травня. Це початковий етап коронакризи. Суспільство було в шоці, був великий рівень довіри до роботи ключових державних інституцій та до президента. По суті, Зеленський взяв на себе функцію спікера в цій ситуації. Тоді навіть після першої хвилі соціологія показувала, що довіра до Зеленського зросла. Цей етап характеризувався жорсткими заходами: припиненням роботи транспорту, зупинкою торгівлі та бізнесу, але в суспільстві була готовність виконувати заборони, навіть попри болючі наслідки. Ми побачили, що ключові компанії дотримувалися заборон. Це пов’язано з тим, що влада показала, що може перебувати у фокусі подій та інформувати суспільство щодо ситуації», – сказав Якубін.

Ляшко допустив посилення карантину в трьох областяхУ Львівській, Волинській та Закарпатській областях можуть впровадити жорсткіші обмеження. Саме у цих регіонах за останні три доби значно зросла кількість нових випадків COVID-19.

Політолог додав, що запровадження «адаптивного карантину» пов’язане із тим, що влада намагається балансувати із реакцією суспільства на економічні труднощі, що виникли після трьох місяців карантину.

«Потім ситуація почала змінюватися: баланс між економікою та здоров’ям почав зміщатися все-таки вбік економіки. Це почало відбуватися тому, що ситуація насправді може продовжуватися не один місяць і частина людей почали шукати можливості, щоб підтримувати своє фінансове становище. Вже на початку травня було видно, що значна кількість компаній зі сфери послуг не повернеться до роботи. Ми це побачили, коли третина таких підприємств не відкрилася. Вони, по суті, не пережили карантин. Плюс почала змінюватися суспільна думка щодо карантину. Люди почали вимагати компенсатори в разі продовження карантину або пом’якшення карантину. Вірогідно, зараз влада намагається виробити баланс між суспільною думкою та запровадженими заходами. Те, що ми з вами чуємо про так званий адаптивний карантин, якраз зображує таку ідею. Тобто уряд виконує аналітичну роль і передає відповідальність на місця», – резюмував Олексій Якубін.

Нагадаємо, в Закарпатській і Чернівецькій областях завантаженість ліжок – понад 50%.

Раніше в ЗСУ за добу виявили 13 нових випадків коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: