Саміт Східного партнерства: як Україна може себе проявити

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Проведення саміту Східного партнерства за участю ЄС, України, Молдови, Грузії, Білорусі, Азербайджану та Вірменії заплановано на березень 2021 року в Брюсселі. Експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич зазначив, що в проєкту «Східне партнерство» недостатньо спільних ідей, щоб бути досить успішним, й Україна має можливість проявити щодо цього ініціативу.

«Якщо говорити про зміни, то концепція Східного партнерства буде проаналізована ініціаторами – державами Європейського союзу. Якщо Україна хоче отримати певні вигоди від цього партнерства більше, ніж сьогодні, треба проаналізувати, як наші ідеї та співпрацю в межах проєкту сприймають в ЄС. Для цього потрібно проводити консультації. І наступне – зараз спостерігається криза щодо розуміння мети в рамках цих великих проєктів. Україна також повинна це враховувати. Сьогодні це, справді, про партнерство: ми щось розвиваємо на політичному рівні й все, при цьому говоримо про стратегічні речі», – прокоментував Тишкевич.

Саміт «Східного партнерства» відбудеться в 2021 роціПроведення саміту Східного партнерства за участю ЄС, України, Молдови, Грузії, Білорусі, Азербайджану та Вірменії заплановано на березень 2021 року в Брюсселі.

Експерт підкреслив, що у всіх країн-учасниць проєкту різне бачення щодо вигоди від партнерства, й Україна повинна це прораховувати.

«Україні час подумати, що запропонувати не лише з точки зору наших очікувань, але і як змінити концепцію Східного партнерства», – акцентував він.

Східне партнерство, за словами Тишкевича, не наповнене конкретними проєктами, тому не передбачає й високого рівня політичної відповідальності, але Україна повинна визначати свою позицію завчасно та враховувати можливі інтереси країн-учасниць.

«Східне партнерство передбачало спочатку співпрацю із Російською Федерацією, тому зараз пропонується її перезавантажити. Тут не лише питання України. Тут питання Молдови, Грузії, Білорусі, Вірменії та Азербайджану, й питання безпекової складової тут не передбачено. Тому Україна повинна чітко формувати завчасно свою позицію щодо чутливих питань», – резюмував співрозмовник.

Нагадаємо, участь у відеоконференції лідерів «Східного партнерства» взяв український президент Володимир Зеленський.

Під час конференції Зеленський заявив, що Україна прагне до повноправного членства в Європейському союзі.

Також повідомлялося, що напередодні саміту Східного партнерства Україна заручилася підтримкою Швеції.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: