Особливий статус Донбасу: як суспільство сприйме новий законопроект

Читать на русском
Євген Дикийексперт Міжнародного інституту демократій

Офіс президента України підготував новий законопроект про особливий статус Донбасу, який включає «формулу Штайнмаєра». Те, як сприймуть законопроект у суспільстві, залежатиме від того, чи відповідатимуть положення документа українським інтересам. Про це в коментарі «Слово і діло» сказав експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий.

«Чи буде супротив у суспільстві, залежить від того, як пан Єрмак сприймає так звану «формулу Штайнмаєра» і, я гадаю, що його розуміння близьке до того, як цю формулу розуміють у Кремлі, в її російському варіанті», – зауважив експерт.

Однак він додав, що реакція суспільства буде більш передбачуваною, коли документ буде опублікований.

«Особливий статус» не для Донбасу, або Децентралізація на всю котушкуРеформа децентралізації в Україні блокується з 2016 року після того, як Рада відмовилася ухвалити зміни до Конституції.

На думку політолога, якщо законопроект буде внесений під час цієї сесії Верховної ради, то треба очікувати реакцію суспільства.

«У такому разі це категорично не буде прийнято українським суспільством і розгляд цього законопроекту може виступити тим тригером, який загострить політичну ситуацію», – сказав Євген Дикий.

Керівник ОПУ Андрій Єрмак повідомив, що зараз законопроект обговорюють з «нашими» представниками ОРДЛО (з вимушеними переселенцями, яких нещодавно ввели в переговорні групи Мінського процесу). Як уточнив керівник ОПУ, вони діляться своїми думками щодо цього закону.

Інших подробиць Єрмак не озвучив, лише додав, що найближчими місяцями має відбутися нормандська зустріч.

Нагадаємо, 12 грудня 2019 року Верховна рада, а 18 грудня президент Володимир Зеленський продовжили на рік чинний закон про особливий статус Донбасу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: