Другий етап медреформи: чи будуть закриватися медустанови

Читать на русском
Дмитро Шерембейголова правління БФ "Пацієнти України"

З 1 липня набудуть чинності нормативні зміни, які дозволять фінансувати медустанови на торішньому рівні. Глава БФ «100% Життя» Дмитро Шерембей наголосив у коментарі «Слово і діло», що другий етап медичної реформи не передбачає закриття установ, однак медична інфраструктура буде оптимізована згідно з аудитом, проведеним ООН.

«У реформи немає завдання щось закривати. Основне завдання медичної реформи – щоб у людей були доступні гарантовані послуги. Загальний контекст наступний: наприклад, у Німеччині з населенням близько 80 мільйонів осіб систему охорони здоров'я обслуговують близько 150 тисяч лікарів, водночас населення України, що становить 40 мільйонів осіб, обслуговують теж 150 тисяч лікарів та інфраструктура вдвічі більше, ніж у Німеччині, з точки зору будівель», – прокоментував Шерембей.

Медреформа: які медичні послуги будуть безкоштовними і за що доведеться платитиЗ 1 квітня 2020 року держава буде оплачувати лікарням та поліклінікам медпослуги. Ми розібрались, чи залишиться безкоштовною швидка допомога, які консультації лікарів, аналізи та операції будуть доступними, а за що доведеться доплачувати.

Він зауважив, що на такі ресурси в українському бюджеті витрачаються кошти нерівномірно.

На думку Шерембея, оптимізація медичної інфраструктури перенаправить кошти на надання послуг.

«Нас лікують люди, а не стіни, тому завдання – з цих ресурсів вичавити елементарну користь для пацієнта й лікаря», – сказав фахівець.

Дмитро Шерембей підсумував, що реформа охорони здоров'я в частині інфраструктури повинна орієнтуватися на звіт ООН.

Раніше в Кабміні заявили про те, що другий етап медичної реформи в Україні буде продовжений. На цей час уряд не планує його відтермінування.

Також ми писали, які доплати повинні отримати медики під час епідемії коронавірусу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: