Рада ухвалила за основу законопроект про захист прав заробітчан

Читать на русском
ВР ухвалила в першому читанні законопроект про захист трудових мігрантів. Зокрема, заробітчани більше не будуть платити гроші компанії-посереднику за вакансію.
Getty Images

Парламент 16 червня ухвалив у першому читанні законопроект №2365 «Про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством в працевлаштуванні за кордон».

Документ підтримали 248 народних депутатів.

Цей закон пропонує:

Перекази заробітчан: хто постраждає від зменшення надходжень з-за кордонуВлада повинна створювати умови для того, що заробітчани мали змогу заробити вдома, вважає експерт.

  • заборонити компаніям, що працюють вусфері міжнародного працевлаштування, отримувати кошти від потенційного працівника за працевлаштування за кордон;
  • запровадити адміністративну відповідальність за порушення такими компаніями заборони на стягнення з громадян будь-яких гонорарів, комісійних та інших винагород за посередництво у працевлаштуванні в Україні або за кордоном.

Коли закон ухвалять у другому читанні, український трудовий мігрант більше не буде платити гроші компанії-посереднику за вакансію. А на порушників накладатимуть штраф (2-5 тисяч неоподатковуваних мінімумів).

«Шахрайство істотно зменшиться, адже більшість нечесних бізнесменів заробляють на тому, що беруть наперед гроші за вакансію з претендентів, а потім або просто зникають із грошима або відряджають людей незрозуміло куди», – сказано в пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що через перевірки законності в'їзду до Польщі українських заробітчан на кордоні утворилися величезні черги.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: