Відкриття ТРЦ в Україні: чи всі в рівних конкурентних умовах

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Мер Києва вважає, що великі торговельні центри в столиці треба відкривати тільки після відновлення роботи метро і в разі поліпшення епідемічної ситуації. У Кабміні планують відновити діяльність ТРЦ тільки на третьому етапі виходу з карантину. Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський в коментарі «Слово і діло» підкреслив, що на сьогоднішній день бізнес працює не в рівних умовах, і влада демонструє подвійні стандарти протягом практично всього карантину. Наприклад, в окремих точках кава на винос не працює, а МакДрайв без проблем продає продукцію. Дозволено працювати непродовольчим магазинам формату street retail і при цьому продовжена заборона на відкриття ТРЦ. Список нескінченний, зазначив він.

На його думку, при відкритті того чи іншого бізнесу, тих же ТРЦ важливо враховувати епідеміологічну ситуацію та рівень захворюваності в кожному окремому регіоні. Однак забороняти без аналізу все – не вихід.

«Сполучення між містами зараз немає. Тобто ризик перетікання хвороби з одного міста до іншого мінімальне, масового переміщення людей не відбувається. Тому, якщо в якомусь регіоні рівень захворюваності нижчий, то навіщо забороняти працювати ТРЦ? У Києві, звичайно, ризик дуже високий, але все одно потрібно шукати баланс між економікою, безпекою та силами нашої медичної системи», – сказав економіст.

Ілля Несходовський при цьому пояснив, що будь-яка торговельна точка, неважливо, де вона розташована, передусім повинна дотримуватися санітарних норм: дезінфекції, вентиляції, провітрювання простору, якщо точка розташована в ТРЦ, термоскринінгу, дистанційного та маскового режимів. Точки повинні бути забезпечені антисептиками та необхідними засобами захисту.

«Продавці повинні самі стежити за дотриманням санітарних норм і не допускати скупчення. Тому важливо дотримуватися умов з розподілу потоків трафіку і, напевно, не варто якийсь час проводити акції, щоб уникнути скупчення», – констатував Несходовський.

Економіст назвав перераховані заходи достатніми для того, щоб дозволити працювати ТРЦ у регіонах, де це допустимо з урахуванням епідситуації. Але він уточнив, що це не може стосуватися розважальних зон, оскільки контролювати і дотримуватися соціальної дистанції буде неможливо.

«Ігрові кімнати, розважальні зони та території, що відведені для розваг, є сенс лишити під забороною. Щодо інших магазинів – за умови виконання санітарних норм можна запускати практично все», – підкреслив економіст.

Співрозмовник звернув увагу на те, що, незважаючи на дію заборон і карантин, окремі торговельні центри, будівельні магазини, заклади громадського харчування все одно продовжували працювати. При цьому не можна сказати, що санітарні норми всюди виконуються в ідеалі.

«Звичайно, вимогам намагаються слідувати, але аж ніяк не завжди це виходить. У будь-якому разі, зважаючи на те, що контакти є, а спалаху хвороби не відбулося, можна припустити, що ризики поширення хвороби при відкритті ТРЦ перебільшені. Тому працювати повинні всі. Економіку потрібно відновлювати, щоб не допустити ще більших соціально-економічних втрат, ніж ми маємо вже зараз», – підсумував директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

«Слово і діло» пропонує подивитися на особливості зняття карантинних обмежень у різних областях України.

Скільки триває карантин у різних країнах світу – на нашій інфографіці.

Нагадаємо, після 22 травня столиця почне, як і інші регіони країни, наступний етап ослаблення обмежень. Зокрема, почнуть працювати промринку, великі магазини площею до 1000 кв.м, спортзали і фітнес-центри, крім басейнів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: