Заборона соцмереж РФ: чому не можна зволікати із санкціями

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Народні депутати збирають підписи для проведення позачергового засідання для ухвалення на ньому постанови щодо продовження санкцій проти соцмереж РФ. Раніше закликали продовжити санкції в СБУ та РНБО. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Лісний пояснив, чи достатньо заборони, щоб захистити інформаційний простір від втручання з боку РФ.

«Зволікання з продовженням санкцій не є корисним, бо це дає незрозумілий сигнал суспільству. Ризик у тому, що, якщо відкрити доступ до російських соціальних мереж, то ми отримаємо повернення їх впливу на українців. А ми бачимо, що ця технологія відпрацьована дуже якісно. Вони навчилися дуже ефективно підбурювати суспільство з різних приводів. Якщо ми згадаємо 2014 рік, то необхідна інформація розганялася дуже швидко. Тому треба продовжити санкції та дати чіткий сигнал суспільству, що це є засобами масової інформації нашого ворога», – сказав Лісний.

Заборона соцмереж: за яких умов «ВКонтакте», «Одноклассники» і «Яндекс» можуть розблокуватиМедіаконсультант оцінив вірогідність зняття заборони з російських соцмережі і розповів, що може стати приводом для відміни блокування.

Разом з тим, експерт зауважив, що одних санкцій недостатньо, й Україна повинна проводити роз’яснювальну роботу щодо впливу російських ЗМІ.

«Тільки заборони недостатньо. Треба працювати, в гарному сенсі, із мізками свого населення», – додав Лісний.

За його словами, відсоток користувачів російських соціальних мереж значно знизився. Однак люди, що продовжують користуватися цими сайтами, заходять туди переважно через безкоштовний доступ до музичного контенту.

«Я схвально ставлюся до заборони російських соціальних мереж, особливо, що стосується «Вконтакте» і «Однокласники», оскільки ми побачили у 2014 році, що це не просто соціальні мережі, а прихована інформаційна зброя РФ, яка використовується з пропагандистською метою», – прокоментував Олег Лісний.

Нагадаємо, на сайті Верховної ради з'явилася постанова про продовження заборони в Україні на роботу російських соціальних мереж.

Зазначимо, продовжити заборону на російські соцмережі ще на 3 роки запропонував також голова СБУ Іван Баканов. Відповідну пропозицію він вніс до РНБО.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: