Пом'якшення карантину: як довго доведеться носити маски та чи допоможуть штрафи дотримуватися режиму

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт
Володимир Фесенкополітолог

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко прогнозує, що в найліпшому разі масковий режим в Україні зможуть скасувати до кінця літа. «Допоки буде карантин, ми будемо в масках, з антисептиками й соціальною дистанцією. Іншого виходу немає», – сказав Ляшко. Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков не виключив, що режим «усі в масках» залишиться щонайменше на рік, а, можливо, затягнеться і до двох років. Директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко підкреслив, що позиція медиків із приводу масок неоднозначна, проте зазначив на необхідності збереження таких заходів.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков припустив, що за дуже оперативних процедур на розробку вакцини піде щонайменше рік-півтора.

«Потрібно провести тести, відібрати групи для тестування на людях. Це все потребує багато часу. Допоки не винайдуть вакцину, не протестують і не затвердять, потрібно буде дотримуватися маскового режиму», – наголосив політолог.

Сергій Биков не виключив, що режим «усі в масках» може тривати навіть до двох років. Однак експерт пояснив, що цей режим дуже складний у частині дотримання і контролю.

«На жаль, українці навіть зараз не дотримуються маскового режиму. У найкращому разі на вулиці громадяни носять маску на підборідді, у найгіршому – просто носять із собою маску в кишені або сумці і вдягають, коли потрібно увійти в магазин чи аптеку. Можливо, дихати через маску важко, але легше ніж дихати під апаратом штучної вентиляції. Громадяни просто повинні це усвідомити і не доводити ситуацію до крайності», – прокоментував голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт».

На його думку, боротися з безвідповідальністю громадян за допомогою штрафів безглуздо. Спроби штрафувати за неносіння маски закінчилися тим, що суди в основному відхиляли поліцейські протоколи, зазначив він.

Карантин в Україні: кількість накладених судами штрафів за порушення по областяхНайбільше судових рішень про накладання штрафу в Дніпропетровській та Донецькій областях, а найменше – у Луганській області.

«Історія залякування дуже погана», – переконаний експерт.

На думку політолога, необхідно просувати почуття небезпеки від людей, які без маски. Так званий колективний страх.

«Якщо раніше інколи виникало відчуття страху, коли на вулиці бачили людину в масці, то тепер, навпаки, маска – це показник безпеки людини, а людина без маски – потенційний носій вірусу. Через масову культуру, медіа потрібно доносити подібний меседж», – прокоментував Сергій Биков.

У цілому експерт підкреслив, що пом'якшення карантинних обмежень – ризикований хід. Однак посилені карантинні заходи, навіть за словами санітарного лікаря, були, імовірно, психологічним тиском, щоб посилити почуття страху, зазначив він.

«Почуття страху потрібно викликати не карантином, а інформаційними компаніями. Це краще, ефективніше й дешевше для економіки. Кількість безробітних це підтверджує. Тому добре, що деякі заклади запрацювали, але чомусь не запустили транспорт, який можна дезінфікувати», – проаналізував глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт».

У свою чергу, політолог Володимир Фесенко зауважив, що маски не є тотальним дієвим і ефективним засобом захисту. Однак це необхідні заходи, щоб хоча б зменшити масштаби поширення вірусу.

Експерт пояснив, що карантинні обмеження, у тому числі й щодо масок, потрібні для того, щоб розтягнути епідемію в часі та уникнути пікового навантаження на медичну систему.

«Україні не можна допустити того, що сталося в Італії, де в короткий проміжок часу десятки й сотні тисяч людей потрапляли до лікарні, де одночасно така величезна кількість пацієнтів потребувала медичної допомоги. Наша медицина може не витримати. Не витримала навіть система охорони здоров'я Італії та Іспанії, хоча у них рівень вище. Тому запровадження режиму «всі в масках» цілком логічно», – погодився Володимир Фесенко.

Він при цьому не виключив, що на практиці дотримуватися режиму «всі в масках» буде складно.

Володимир Фесенко уточнив, що на даному етапі маски масово постачають з Китаю, засоби захисту почали виробляти в Україні, і українці навіть роблять їх самостійно. Однак, чи у всіх є маски? Це все одно відкрите питання, наполіг співрозмовник.

Нагадаємо, карантин в Україні діє до 22 травня і, ймовірно, буде продовжений і далі. Уряд вирішив послабити деякі карантинні заходи з 11 травня. При цьому МОЗ закликало не припиняти користуватися масками та антисептиками.

«Слово і діло» пропонує порівняти, як штрафують за порушення правил карантину в Україні та інших країнах.

«Слово і діло» проаналізувало Єдиний державний реєстр судових рішень з 18 березня до 4 травня і пропонує подивитися, де і скільки штрафів було накладено судами на порушників карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: