Ціни на пальне в Україні: чи позначиться вихід із карантину на ринку

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Автомобільне пальне продовжує дешевшати. За минулий місяць середня ціна пального знизилася на 2,65 грн за літр. Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев у коментарі «Слово і діло» пояснив, що пом'якшення карантину не вплине на вартість пального в Україні. Ціна залежить від вартості нафтопродуктів на кордоні й курсу валют.

«Під час карантину попит впливав, звичайно, але не мав вирішальної ролі. Він міг лише пригальмувати темпи зниження цін, але не зупинити. Причин, за якими вартість палива могла б піти вгору, поки немає, якщо не зміниться зовнішня кон'юнктура», – сказав енергетик.

За його словами, громадський транспорт у повному обсязі не працює, а міжміське й міжобласне сполучення повністю теж не відновлено, а саме транспорт є основним споживачем пального. Формальне послаблення карантину не позначиться на цінах, уточнив Рябцев.

Фахівець також зауважив, що на плановий ремонт стає Мозирський завод, що трохи погіршить логістику для тих, хто має низку контрактів із цим підприємством. Однак таких не так вже й багато, додав Геннадій Рябцев.

Ціни на бензин: динаміка вартості пального для авто за останні п'ять роківБензин і дизельне паливо з 2014 до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі, а газ іноді падаву ціні.

Директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» при цьому звернув увагу, що на поточному етапі спостерігається тенденція щодо зниження цін. Зокрема, минулого тижня ціни знизилися в цілому на 40 копійок.

Співрозмовник уточнив, що наразі немає причин, за якими ця тенденція не може тривати й далі. До зміни зовнішньої кон'юнктури вартість пального ще може зменшитися.

Рябцев при цьому нагадав, що з травня скорочуються обсяги видобутку нафти відповідно до угоди ОПЕК+.

«Вже є реакція на це: було невелике, але зростання цін на нафтових котируваннях. Це невеликі зміни, які поки ще не позначилися на цінах на кордоні. Коли позначаться, можна буде говорити про те, чи зміниться тенденція щодо вартості палива на заправках в Україні. Поки що це далека перспектива. Йімовірно, у червні зниження цін і припиниться, а, можливо, ближче до кінця травня, якщо відновиться транспортне сполучення в повному обсязі, ситуація зміниться. Якщо ціни на нафтопродукти на кордоні зростуть, то може бути невелике зростання й на АЗС. Однак це питання не завтрашнього дня», – проаналізував Геннадій Рябцев.

Додамо, бензин і дизельне пальне з 2014-го до 2019 року подорожчали більш ніж удвічі.

Динаміка вартості палива для авто за останні п'ять років – на нашій інфографіці.

«Слово і діло» вирішило подивитися, як впливала світова ціна на нафту на курс гривні й рубля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: