Бізнес після карантину: як адаптуватися до нових реалій

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Криза, яка спричинена коронавірусом, вдарила по багатьох галузях. У 2020 році з великою ймовірністю багатьом сферам бізнесу доведеться змінюватися, щоб вижити. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив економічний експерт Андрій Блінов

Андрій Блінов позначив, що пікове падіння економіки очікується в другому кварталі, а згідно з даними НБУ інфляція складе 6%. Це говорить про те, що якогось радикального кредитування бізнесу з невідомих джерел Нацбанк не передбачає, уточнив співрозмовник.

Експерт також звернув увагу на інфляційний звіт НБУ, де вказані сфери, в яких найбільше скоротилися вакансії останнім часом. Наприклад, у ресторанному та туристичному бізнесі, у фітнес-індустрії кількість вакансій скоротилася на 75-80%.

«Добре те, що хоча б немає ніде показника 100%, все одно залишаються спеціальності, які навіть у складні часи потрібні. Погано, що в цілому простежується падіння попиту на робочу силу», – зазначив він.

Економіст уточнив, що за різними оцінками скачок безробіття станеться у другому кварталі. Оскільки нинішня криза завдала удару по багатьох сферах, бізнесу доведеться змінюватися, зауважив співрозмовник.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

Блінов припустив, що, наприклад, цьогоріч туристичні компанії будуть працювати не з виїзними туристами, а переорієнтуються на внутрішній туризм. Багато з тих, хто звик відпочивати хоча б в Туреччині, будуть неприємно здивовані обмеженою кількістю морських пропозицій в Україні. Цей ринок не такий ємний, менше пропозицій, гнучкості, зазначив він.

«Крім того, закордонні поїздки мають зв'язок чартер-трансфер-готель, що в цілому дає знижку. Тому для туристичної галузі зараз є можливість створити якісь туристичні пакети також для відвідування цікавих місць в Україні. При цьому пакет не повинен бути дорожчим, ніж самостійно організована подорож країною. Тим більше, що багато людей непогано знають країну», – проаналізував Блінов.

Співрозмовник припустив, що ресторанному бізнесу також доведеться переформатуватися, особливо тому, який не має літніх терас. Ймовірно, ми побачимо збільшення кількості літніх майданчиків, навіть у тих закладів, які раніше їх не мали, припустив він.

«Закладам, у яких немає терас через розташування або за інших причин, буде складніше», – додав Блінов.

Економіст також зауважив, що підходи до проведення бізнес-заходів також зміняться, адже під час карантину багато практикували використання різних програм для організації форумів, конференцій.

На його думку, конференц-бізнес буде поділений на дві частини. Якісь елітарні дорогі конференції та святкування заходів у такому форматі залишаться, оскільки вкрай важливо особистісне спілкування. Однак багато хто зрозуміє, що немає сенсу робити тривалі конференц-програми.

«Наприклад, освітні програми вже буде простіше прослухати за допомогою інтернет-програми. Для ринку дебатів у рамках конференцій можливості залишаються. Однак ринок знань, доповідей, робочі конференції буде вже переорієнтовано на інтернет-майданчики», – прокоментував Андрій Блінов.

«Слово і діло» розбиралося, для кого і які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Також ми писали про державну підтримку під час карантину щодо пенсій, податкових пільг, оплати комуналки й оренди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: