В Україні святкують День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Читать на русском
В Україні 9 травня відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Масові акції в країні заборонені у зв'язку з карантином.

Сьогодні, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Цього року через карантин всі масові заходи скасовано.

День перемоги над нацизмом у Другій світовій - державне свято і вихідний день в Україні. Він прийшов на зміну Дню Перемоги, який відзначали в СРСР з 1965 року, а потім в Україні до 2015 року включно.

Заходи до Дня Перемоги: як політики використовують тему 9-го травняТема 9-го травня особливо важлива для всіх політичних сил напередодні місцевих виборів, вважає експерт.

Так, 9 квітня 2015 року Верховна рада прийняла закон «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.

Цього року святкується 75-та річниця Перемоги. Ювілейна дата пройде без парадів, масових церемоній покладання квітів та акцій біля меморіалів.

Свято зівпало з періодом карантину через пандемію коронавірусу. У Кабміні прийняли рішення про скасування всіх масових заходів 9 травня.

Офіційним символом святкування Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, як і Дня пам'яті і примирення 8 травня, є квітка червоного маку - загальноприйнятий у світі символ святкування пам'ятних днів Другої світової війни.

Раніше в поліції нагадали про штрафи за використання символіки тоталітарного режиму («георгіївських стрічок»), а також про відповідальність за порушення правил щодо карантину. Також буде посилено охорону порядку в Києві через акцію в Парку Вічної Слави.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський відхилив запрошення президента Олександра Лукашенка приїхати на парад до Мінська 9 травня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: