400 млрд грн кредитів на рік: теоретичні розрахунки чи реальний порятунок бізнесу?

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігор Петрашко заявив, що уряду й банкам потрібно видавати підприємцям кредити щонайменше на 400 мільярдів гривень на рік, щоб зростання економіки становило від 8 до 10%. У коментарі порталу економічний експерт Андрій Блінов прокоментував, що озвучена програма – теоретичні розробки, які практично нічим не підкріплені. Економіст пояснив, що при реалізації подібних програм дуже важливий механізм, розуміння того, як ведеться кредитування і те, якою буде співучасть бізнесу в кредитуванні. Як показав досвід, це грає велику роль.

«Одна справа, якщо кредитування відбувається повністю за державні гарантії, і бізнес не несе ніякої відповідальності за таке кредитування. Зовсім інша – якщо пропонується спільне кредитування. Наприклад, передбачена часткова компенсація відсоткової ставки. У такому разі основний ризик все одно залишається на підприємцю», – пояснив Блінов.

Якщо міністр має на увазі програму кредитування для державного сектора економіки, тоді питання в тому, наскільки це може бути підкріплено бюджетом, продовжив експерт.

За його словами, така модель кардинально змінює макроекономічні показники. Співрозмовник звернув увагу на те, що міністр не пояснив, що відбудеться з грошовою масою, інфляцією та іншими економічними показниками.

Держпідтримка під час карантину: пенсії, податкові пільги, комуналка, орендаСубсидії не скасують, пеню за прострочену оплату комуналки не нарахують, перевірку бізнесу призупинять, доплати медикам збільшать.

Він уточнив, що на сьогоднішній день обсяг кредитування загалом в економіці становить трохи більше трильйона гривень. Грошова маса – до 1 трлн 518,261 млрд грн, грошова база – трохи більше 450 млрд грн.

«Суть у тому, що співвідношення такого приросту кредитного портфеля здається аномальним», – зазначив Блінов.

Економіст також зауважив, що не вказано, протягом якого періоду будуть видавати 400 мільярдів гривень.

«Одна справа, якщо видачу коштів розтягнуть на два десятиліття, інша, якщо видадуть за три місяці», – додав співрозмовник.

На його думку, пропозиція міністра – це промацування суспільної думки. На відміну від інших кредитних програм, які були узгоджені з Нацбанком, дана ініціатива – суто теоретична розробка.

«Якщо сьогодні говорити про тривалу кредитну підтримку бізнесу не на місяць, а близько двох років, то це зовсім інша бюджетна підтримка. Уряд, можливо, діятиме поступово, можливо, ми побачимо реалізацію окремих моментів озвученої пропозиції. Однак поки що зовсім незрозумілі параметри досить умовної програми кредитування на суму 400 мільярдів гривень», – прокоментував Блінов.

Економіст зауважив, що дана пропозиція – щонайкраще просто оціночне судження про те, що Україні потрібно 50 або 150 мільярдів доларів інвестицій для того, щоб умовно наздогнати Польщу.

«Це суто теоретичні розрахунки, без вказівки, де ж взяти на це кошти. Просто потрібно стільки-то грошей і все. Такі заяви повинні бути аргументовані, підкріплені джерелом доходу і механізмом використання», – резюмував економічний експерт Андрій Блінов.

«Слово і діло» розбиралося, для кого і які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Також ми писали про державну підтримку під час карантину щодо пенсій, податкових пільг, оплати комуналки й оренди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: