Навіщо Єрмак створює громадську раду при ОПУ

Читать на русском
Олег Ждановвійськовий експерт, полковник запасу

При Офісі президента незабаром з'явиться громадська рада. «До складу ради увійдуть герої війни на Донбасі, активісти, авторитетні люди, які є совістю нашої нації. На обговорення будуть виносити наболілі в суспільстві питання», – анонсував керівник ОПУ Андрій Єрмак. У коментарі «Слово і діло» військовий експерт Олег Жданов припустив, що це спроба перекласти відповідальність на активну громадськість з питань капітуляції України перед РФ.

«Якщо вони збираються, як сказав президент, підписувати консультативну раду, то це фактично рада федерації України. І в цій раді федерації 50% голосів буде належати РФ під виглядом «ЛНР-ДНР». Щоб народ сильно не обурювався, шляхом створення громадської ради будуть проштовхувати думку про те, що краще поганий мир, ніж хороша війна», – наголосив Жданов.

Експерт нагадав про те, що петиція із закликом звільнити Єрмака набрала необхідну кількість голосів для розгляду, але президент став на захист керівника ОПУ. Крім того, Зеленський, судячи з усього, має намір підписати рішення про створення консультативної ради.

Шоста річниця початку АТО: цифри і фактиВійна на Донбасі забрала життя щонайменше 13,2 тисячі людей. Жертвами окупації на сході України стали понад 40 тисяч осіб, включаючи поранених та переселенців.

«Зараз, як останній штрих до портрету, незважаючи на всі протести, тиск громадської думки, корупційні та політичні скандали, Андрій Єрмак призначений головним переговірником у Мінську з питань перемир'я», – підкреслив Жданов.

Співрозмовник також звернув увагу на заяву Єрмака про те, що рада розглядатиме й резонансні кримінальні справи. Наприклад, справа Тетяни Чорновол, яку звинувачують у підпалі офісу Партії регіонів у 2014 році.

За його словами, оскільки рада громадська, то юридичної сили не матиме. Військовий припустив, що перед президентом стоїть стратегічне завдання: помирити РФ і Україну будь-якою ціною.

«До Чорновол можна по-різному ставитися. Але суть у тому, що за допомогою ради будуть ламати громадську думку, говорити про те, що учасники Майдану теж скоювали кримінальні злочини, стріляли в правоохоронців, які були при виконанні службових обов'язків. Потрібно переломити громадську думку про те, що Майдан був переворотом. А це позиція РФ», – поділився думками Олег Жданов.

Військовий експерт не виключив, що до складу ради увійдуть якісь лідери громадських думок, які будуть проводити потрібну політику за вказівкою ОПУ. Вільнодумних людей у раді не буде, зауважив він.

Жданов не виключив, що можуть навіть залучити когось із табору Петра Порошенка, який став президентом у результаті Майдану.

«Навколо Порошенка були найавторитетніші волонтери. Вони були за його каденції. Нових героїв у Зеленського немає. Тому збиратимуть всіх, кого можна. Далі почнуть апелювати до того, що, мовляв, це герої АТО й Майдану, потрібно до них прислухатися», – резюмував військовий експерт Олег Жданов.

Чому епідемія змусила Україну забути про Донбас – читайте в авторському матеріалі Дениса Поповича.

Також про війну і виклики для президента – в авторській колонці «Чотири війни Володимира Зеленського. Колонка Леоніда Швеця».

«Слово і діло» подивилося, скільки за 6 років людей загинуло через окупацію частини Донбасу, скільки – зазнали поранень та яка кількість українців змушена була тікати із зони конфлікту.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: