Міжнародні резерви України в квітні зросли – НБУ

Читать на русском
Міжнародні резерви України станом на 01 травня 2020 року, за попередніми даними становили 25 695,0 млн дол. США. У квітні вони зросли на 3,1 відсотка.

Міжнародні резерви України станом на 01 травня 2020 року, за попередніми даними становили 25 695,0 млн дол. США. У квітні вони зросли на 3,1%.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Зазначається, що збільшенню міжнародних резервів сприяли насамперед операції Національного банку – з управління резервами та на валютному ринку.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • по-перше, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Попит на валюту з боку бізнесу після ажіотажу у березні суттєво знизився у квітні. Пропозиція валюти була більш ніж достатньою для задоволення клієнтських заявок, тож гривня посилила свої позиції, а Національний банк відновив операції з нарощування міжнародних резервів. Чиста купівля валюти Національним банком у квітні становила 678,8 млн дол. США. Інтервенції з купівлі валюти проводилися в окремі дні, коли пропозиція валюти була більшою за попит, і загалом становили 723,3 млн дол. США. Водночас для згладжування надмірних коливань гривні в бік знецінення Національний банк упродовж місяця продав 44,5 млн дол. США;

  • по-друге, операції уряду з управління державним боргом. На обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті загалом було спрямовано 303,9 млн дол. США (в еквіваленті). З цієї суми 128,6 млн дол. США сплачено за облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП), номінованими у валюті, ще 78,0 млн дол. США – за єврооблігаціями (ОЗДП), решта коштів сплачена за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами. Ці витрати з резервів були частково компенсовані новими надходженнями від розміщення урядом валютних ОВДП на 164,4 млн дол. США.

  • по-третє, переоцінка фінансових інструментів (внаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют). У минулому місяці їх вартість збільшилася на 232,0 млн дол. США (в еквіваленті). Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4,5 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду і Національного банку.

Як повідомлялося, міжнародні резерви України в лютому виросли на 1,3% і, за попередніми даними, на 1 березня 2020 року, склали 26 622,8 млн доларів США.

Нагадаємо, міжнародні резерви України в січні зросли на 3,9% і на 1 лютого 2020 року склали 26,3 млрд доларів (в еквіваленті).

Раніше ми з'ясували, як змінювалися міжнародні резерви України за останнє десятиліття, докладніше - на нашій інфографіці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: