Наслідки карантину: чи можуть українці зіткнутися з невиплатою зарплат

Читать на русском
Андрій Новак

За даними Держстату, заборгованість із зарплати в Україні в березні скоротилася на 1,8%. Однак при цьому в службі уточнили, що в галузевому розрізі минулого місяця заборгованість із виплати заробітної плати збільшилася у сфері тимчасового розміщення та організації харчування на 21% (до 3,877 млн грн), оптової та роздрібної торгівлі – на 5,4% (до 29,892 млн грн), охорони здоров'я – на 15,2% (до 19,283 млн грн), у сфері мистецтва, спорту, розваг – на 14,3% (до 0,335 млн грн), професійної, наукової і технічної діяльності – на 12,1% (до 224,396 млн грн). У коментарі «Слово і діло» глава Комітету економістів України Андрій Новак підкреслив, що на сьогоднішній день немає ризиків невиплати соціальних платежів. Пенсії, зарплати в держсекторі будуть.

«Наразі немає підстав для того, щоб хвилюватися за соціальні виплати. Однак будуть скорочення за певними статтями, зокрема, за так званими статтями розвитку. Ймовірно, уряду доведеться за деякими програмами взагалі призупинити на якийсь час виплати. Хоча соціальні платежі все-таки проводити будуть. Виходячи хоча б з того, що є великі шанси підписати нову програму з МВФ», – пояснив Андрій Новак.

Інструкція для безробітних під час карантину: виплати, субсидії, онлайн-облік, часткове безробіттяСтатус безробітного буде надаватися з першого дня реєстрації в центрі зайнятості. Подати документи можна дистанційно.

Економіст припустив, що в разі підписання кредитної програми з МВФ Україна зможе отримати додаткові кошти в інших джерел. Усі партнери орієнтуються на Фонд, тобто якщо будуть кошти від МВФ, то будуть гроші від ЄС, урядів різних країн, зазначив він.

Андрій Новак підкреслив, що для України зараз вкрай важливо отримати фінансовий ресурс, щоб хоча б збалансувати бюджет і бути в змозі виконувати головні соціальні зобов'язання.

Фахівець уточнив, що згідно з прогнозом загального стану економіки падіння ВВП України в 2020 році може становити від 5% до 11%. Проте, це не означає, що будуть падати соціальні платежі.

«Безумовно, темпів зростання зарплат і пенсій, які раніше очікувалися, звісно, не буде. Однак є хоча б надія, що до падіння соціальних платежів ситуація в Україні не дійде, адже соціальні зобов'язання стоять на першому місці до сплати в Держказначействі», – резюмував глава Комітету економістів України Андрій Новак.

«Слово і діло» розбиралося, для кого і які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

Раніше літнім людям заборонили виходити з дому на час карантину, щоб уберегтися від коронавірусу. Як тепер отримувати пенсію і платити за комуналку, а також відповіді на інші питання – дивіться в нашій покроковій інструкції для людей 60+.

Також ми писали про державну підтримку під час карантину щодо пенсій, оплати комуналки й оренди.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: