Робота в Європі в умовах карантину: чого чекати заробітчанам

Читать на русском
Олег Гавришекономічний експерт
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що повернення українців на заробітки за кордон у реаліях карантину є нелогічним. Водночас у прес-службі авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» повідомили, що найближчим часом з аеропорту «Бориспіль» буде виконано кілька рейсів до Фінляндії. Цими рейсами зможуть скористатися українці, у яких є право на офіційне працевлаштування у Фінляндії. Також у Польщі готуються організовувати чартерні рейси для українців, щоб ті їхали на роботу навіть під час карантину. У коментарі «Слово і діло» економічний експерт Олег Гавриш пояснив, що в Польщі, як і в багатьох інших країнах, бракує робочих рук, й українці все одно вирушать на заробітки. У свою чергу, експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, навпаки, зауважив, що європейські країни також зазнають збитків і зіткнулися з безробіттям, тому повернутися на свої колишні робочі місця для українських заробітчан буде непросто.

Економічний експерт Олег Гавриш підкреслив, що геть не всі заробітчани повернулися до України, більшість насправді залишилася на заробітках.

«Розповіді про масове повернення мільйонів заробітчан перебільшені. Багато як працювали там, так і працюють. Або просто переживають карантин, але в Європі, або виконують різного роду роботи», – сказав Гавриш.

Експерт зауважив, що як тільки кордони відкриються, заробітчани, які повернулися до України, все одно поїдуть за кордон. Навіть якщо не на колишні місця, то шукатимуть нові або погодяться на ті пропозиції, що будуть.

Фахівець пояснив, що криза буде як в Україні, так і в Європі. Однак економіки, які більш розвинені, краще пройдуть через складний економічний період, ніж Україна.

«У них все одно будуть робочі місця. В Україні ж рівень безробіття збільшується щодня й надалі зростатиме. Кількість безробітних тільки за останні тижні зросла на 25 тисяч осіб. Робочих місць мало. Офіційна статистика не завжди відображає реальність. Для заробітчан просто немає варіантів. При будь-якому розкладі доведеться повертатися», – прокоментував Олег Гавриш.

Співрозмовник висловив сумніви з приводу того, що країни ЄС посилять трудову політику стосовно заробітчан, найімовірніше, залишаться просто якісь карантинні заходи, яких потрібно буде дотримуватися. Експерт аргументував таку ситуацію тим, що країнам ЄС також потрібно відновлювати економічну діяльність, і наразі вони зацікавлені в дешевій робочій силі.

До якого віку доживають та скільки грошей отримують пенсіонери в різних країнах світуВ Україні середній розмір пенсії становить тільки 117 євро, а у Франції – майже 1,4 тисячі.

За його словами, дуже важливо, щоб собівартість продукції була низькою, буде величезна конкуренція за дешеву робочу силу. Відповідно, хто дешевше зможе працювати, той і отримає роботу. Українці в цьому сенсі мають конкурентну перевагу, додав Олег Гавриш.

У свою чергу, експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко звернув увагу на те, що заробіток за одну і ту саму роботу в Україні та країнах ЄС відрізняється. Однак, на його думку, зараз той випадок, коли робота за кордоном – на паузі, тому краще мати хоч якийсь дохід в Україні, ніж нічого.

Сіденко не виключив того, що сезонні роботи в країнах ЄС для багатьох українських заробітчан на паузі на тривалий період.

«Звичайно, за одну й ту саму роботу заробітчани отримували в Європі більше, ніж в Україні. Але в Євросоюзі також інша ситуація, можливо, умови оплати будуть іншими, а велика кількість місць втрачена на тривалий термін», – аргументував експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Він зауважив, що колишнього рівня міграції вже не буде. На його думку, виїхати на заробітки на колишніх умовах буде вкрай складно, а спецрейсами скористається тільки мала частина заробітчан.

«Слово і діло» розбиралося, для кого і які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття роботодавцям.

«Слово і діло» вирішило скласти портрет пересічного українського пенсіонера і порівняти його з пенсіонерамиінших країн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: