Рада закликала світ засудити агресію РФ: про що свідчить рішення нардепів

Читать на русском
Віктор Таранполітичний експерт
Микола Давидюкполітолог

Народні депутати Україні під час позачергового засідання Верховної ради в четвер, 30 квітня, проголосували за постанову, якою закликають парламенти світу засудити агресію РФ. «Слово і діло» звернулося по коментарі до експерта-політолога Миколи Давидюка та політолога, голови центру «Ейдос» Віктора Тарана. Давидюк підкреслив, що Верховна рада ухвалила цю постанову, щоб підкреслити свою дієздатність. Водночас Таран зауважив, що важливим моментом у голосуванні є те, що постанову підтримала президентська фракція «Слуга народу», тоді як сам президент уникає називати Росію агресором.

«Парламенту потрібно було схвалити об’єднавчі рішення, щоб продемонструвати дієздатність і дієвість парламенту і ці рішення треба було ухвалювати ще в 2014 році. Це, мабуть, імітація роботи, ніж реальний крок. Тим більше, що сьогодні світ зосереджений на економічній кризі та наслідках коронавірусу, ніж на Україні», – сказав Микола Давидюк.

Давидюк зазначив, що схвалення постанови не матиме політичних наслідків.

Російська агресія непередбачувана – ПорошенкоПрезидент України Петро Порошенко назвав захоплення кораблів у Керченській протоці загрозою безпеці в Європі.

Водночас політолог Віктор Таран додав, що це не перша подібна заява Верховної ради.

«Ця заява була ухвалена завдяки підтримці фракції «Слуга народу». Це важливо, оскільки Зеленський та його найближче оточення в публічних комунікаціях уникає згадок про Росію, як про агресора. У своїх зверненнях він завжди каже: хтось там стріляє, хтось воює, хтось бандити. Але в нього ніколи немає чіткої ідентифікації. У цій ситуації дуже важливо, що його політична сила показала цю ідентифікацію», – підсумував Віктор Таран.

На його думку, голосування показало, що частина фракції «Слуга народу» підтримує цю позицію.

Нагадаємо, ВР закликала парламенти іноземних держав посилити тиск на Росію за переслідування проти українців у Криму, а також відмовитися від усіх видів військової співпраці з Російською Федерацією.

Раніше повідомлялося, що РНБО підготувала проєкт рішення щодо санкцій проти соцмереж РФ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: